Annonse
Kurt Helge Røsand
Artikkel
Kurt Helge Røsand
11 desember 2024 10:01
Del på Facebook
Rosenkål blir å finne på mange julebord i år. Foto: BAMA
Rosenkål blir å finne på mange julebord i år. Foto: BAMA

Rosenkål er en delikatesse som får en enorm popularitetsøkning i desember. Salget øker med utrolige 1635 prosent i ukene før jul.

Det skriver BAMA i en pressemelding.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

BAMA, Norges største distributør av frukt og grønt, selger 65 prosent av all rosenkål i løpet av året i de tre siste ukene før jul.

Enorm etterspørsel

– I ukene før jul tar det helt av. Trykket er enormt, og det må jobbes på spreng for å dekke behovet, forteller Magnus Voie, produktsjef for rosenkål i BAMA.

I desember i fjor solgte BAMA 347 tonn rosenkål, sammenlignet med et gjennomsnitt på 20 tonn i en vanlig måned.

Fra jorde til julebord

Lars Erik Ek, som dyrker rosenkål på Gjølberg Gård utenfor Fredrikstad, bekrefter den økte arbeidsmengden.

– Alt dyrkes, høstes og pakkes her på gården. Rosenkålen skal være så fersk som mulig. Det betyr at den pakkes rett før den sendes til BAMA, forteller bonden.

Unngå overkoking

Både Voie og Ek er enige om den viktigste regelen for å tilberede perfekt rosenkål: "Man må for all del ikke varmebehandle den for lenge. Det er en generaltabbe." Rosenkålen mister både smak og konsistens ved for mye varme.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Ekspertenes tips

Ekspertene anbefaler å dele rosenkålen i to eller fire biter før koking eller steking. Dette gir bedre kontroll på varmebehandlingen og en finere stekeflate.

– Og skal du steke den, får den en mye finere stekeflate om den er delt. Da tar den også til seg smakene fra det du steker den med. Har du ikke delt rosenkålen før vil du oppleve en stor forskjell, avslutter Voie.

Oppskrifter for perfekt rosenkål:

Rosenkål kokt med smør

Ingredienser:
400 g rosenkål
2 gode spiseskjeer smør
Salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte:

  1. Rens rosenkålen og del den i to.
  2. Kok opp vannet og tilsett salt og smør.
  3. Kok rosenkålen i 2 minutter og sil den av.
  4. Smak til med salt og pepper.

Stekt rosenkål med bacon, sopp og løkIngredienser:

400 g rosenkål, delt i to
150 g bacon, i biter
150 g sopp, i skiver
1 løk, hakket
Parmesan etter smak
Salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte:

  1. Stek bacon i en varm panne til det blir sprøtt, legg til side.
  2. Mens baconet steker, deles rosenkålen i fire, soppen i skiver og hakk løken.
  3. Ta vare på fettet fra baconet og tilsett grønnsakene i samme panne.
  4. Stek til rosenkålen er gyllen og brun på flatene, soppen stekt og løken blank.
  5. Bland inn baconet, og smak til med salt og pepper.
  6. Rasp over parmesan etter smak.
Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 6 dager siden Statlig eller kommunal fergedrift?
Sunnmørsposten har publisert sin egen versjon av Rasmussens kronikk - de har fjernet alle linker. Det er skremmende at en ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Statlig eller kommunal fergedrift?
En meget tankevekkende artikkel som bør leses: https://www.rbnett.no/meninger/i/lwe9yL/kan-vi-adressere-det-faktiske-problemet"Ein kan til stadigheit lese innlegg i avisene frå godt vaksne menn som ...
Hans-Peter Kaaresen 10 dager siden Forvaltningslovens vegvalg
Bra skrevet Paul.  Loven blir tydeligvis praktisert forskjellig.  I løpet av de neste 12 åra som MA er satt på ...
Terje Sundsbø 11 dager siden FrP leverer det vi lova
Frp kan takke dagens regjering for at partiet kan innfri sine valgløfter, ikke egen innsats. Men det er typisk for ...
Terje Sundsbø 14 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 14 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse