Rosenkål er en delikatesse som får en enorm popularitetsøkning i desember. Salget øker med utrolige 1635 prosent i ukene før jul.
Det skriver BAMA i en pressemelding.
BAMA, Norges største distributør av frukt og grønt, selger 65 prosent av all rosenkål i løpet av året i de tre siste ukene før jul.
Enorm etterspørsel
– I ukene før jul tar det helt av. Trykket er enormt, og det må jobbes på spreng for å dekke behovet, forteller Magnus Voie, produktsjef for rosenkål i BAMA.
I desember i fjor solgte BAMA 347 tonn rosenkål, sammenlignet med et gjennomsnitt på 20 tonn i en vanlig måned.
Fra jorde til julebord
Lars Erik Ek, som dyrker rosenkål på Gjølberg Gård utenfor Fredrikstad, bekrefter den økte arbeidsmengden.
– Alt dyrkes, høstes og pakkes her på gården. Rosenkålen skal være så fersk som mulig. Det betyr at den pakkes rett før den sendes til BAMA, forteller bonden.
Unngå overkoking
Både Voie og Ek er enige om den viktigste regelen for å tilberede perfekt rosenkål: "Man må for all del ikke varmebehandle den for lenge. Det er en generaltabbe." Rosenkålen mister både smak og konsistens ved for mye varme.
Ekspertenes tips
Ekspertene anbefaler å dele rosenkålen i to eller fire biter før koking eller steking. Dette gir bedre kontroll på varmebehandlingen og en finere stekeflate.
– Og skal du steke den, får den en mye finere stekeflate om den er delt. Da tar den også til seg smakene fra det du steker den med. Har du ikke delt rosenkålen før vil du oppleve en stor forskjell, avslutter Voie.
Oppskrifter for perfekt rosenkål:
Rosenkål kokt med smør
Ingredienser:
400 g rosenkål
2 gode spiseskjeer smør
Salt og pepper etter smak
Fremgangsmåte:
- Rens rosenkålen og del den i to.
- Kok opp vannet og tilsett salt og smør.
- Kok rosenkålen i 2 minutter og sil den av.
- Smak til med salt og pepper.
Stekt rosenkål med bacon, sopp og løkIngredienser:
400 g rosenkål, delt i to
150 g bacon, i biter
150 g sopp, i skiver
1 løk, hakket
Parmesan etter smak
Salt og pepper etter smak
Fremgangsmåte:
- Stek bacon i en varm panne til det blir sprøtt, legg til side.
- Mens baconet steker, deles rosenkålen i fire, soppen i skiver og hakk løken.
- Ta vare på fettet fra baconet og tilsett grønnsakene i samme panne.
- Stek til rosenkålen er gyllen og brun på flatene, soppen stekt og løken blank.
- Bland inn baconet, og smak til med salt og pepper.
- Rasp over parmesan etter smak.