Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Ingrid Uthaug
Artikkel
04 juli 2017 10:08
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingrid Uthaug meldte seg ut av Senterpartiet etter at partileder Trygve Slagsvold Vedum fortalte at partiet ikke "ville røre Hjelset". Denne artikkelen er skrevet av Uthaug, som spaltist for ksu.no.

 

Per Olaf Lundteigen møtte mandag 3. juli medlemmer i Kristiansund Senterparti, tillitsvalgte ved sykehuset i Kristiansund og ordfører, rådmann og kommunalsjef helse og omsorg. Kjersti Toppe skulle også delta, men ble forhindret på grunn av kansellering av flyavgang fra Widerøe. Hun har derfor varslet at hun kommer en tur i august i stedet. Partileder Trygve Slagsvold Vedum kommer også til Kristiansund 24. juli og vil stå på stand med Kristiansund Senterparti.

Forvirrende begrepsbruk

Helseforetaket planlegger å opprette et distriktsmedisinsk senter (DMS) i Kristiansund, med tilbud om dagkirurgi innen enkelte områder. Det endelige tilbudet og omfanget er ennå ikke kjent. Senterpartiet i Møre og Romsdal ønsker å opprette en sykehusavdeling, med egen ledelse, i Kristiansund. I pressemeldingen signert stortingsrepresentant Jenny Klinge og fylkesleder Olav Myklebust tar Senterpartiet i Møre og Romsdal til orde for dagkirurgi, polikliniske tilbud innen de fleste områder - herunder skadepoliklinikk, og akuttberedskap. Hva fylkesstyret legger i akuttberedskap er ikke videre definert.

Om Vedums tidligere utspill

Henrik Berit Maritta Per Olaf Lundteigen 0307 2017 THHenrik Stensønes, Berit Frey, Maritta Ohrstrand og Per Olaf Lundteigen. Lundteigen var blant annet invitert for å klargjøre Senterpartiets sentralpolitikk i forbindelse med sykehussaken på Nordmøre og i Romsdal. Foto: Ingrid Uthaug.Berit Frey opplyste på møtet mandag at Vedums utspill kom etter et møte med representanter fra fylkesstyret i Møre og Romsdal Senterparti, hvor tilbudet i Kristiansund og fylkesstyrets standpunkt ble diskutert. Kristiansund Senterparti jobber for at sykehuset i Kristiansund skal bestå og ønsker døgnkontinuerlig drift. I følge Lundteigen håndteres nå dette ved at man «vil definere hva som kommer i det nye sykehuset på Hjelset og hva som skal være av tilbud her i Kristiansund. Og den endelige stillingen til hvordan man skal prioritere må man gjøre når man ser hva som blir tilrådt i fra helseforetaket i Møre og Romsdal.» Trygve Slagsvold Vedum kommer til Kristiansund 24. juli og kan treffes på stand sammen med Kristiansund Senterparti.

Aktiviteten som skal være i Kristiansund må defineres lokalt!

Lundteigen understreket at lokale politikere og fagansatte må definere hva slags aktivitet som skal være i Kristiansund. Her kan man ikke vente hjelp fra andre – man må selv «sette skapet på plass». Innhold og funksjoner må defineres lokalt og man må klare å få partiene lokalt til å ta stilling til dette.

Innhold må avklares før finansieringen behandles i Stortinget

Lundteigen er tydelig på at innholdet må avklares først.

«Det er jo bare sunt vett! Vi er jo jordnære og vi bygger ikke hus før vi har bestemt hva som skal være innholdet i det huset. Det er bare å tenke fra privatlivet det. Sånne dumme ting kan vi ikke gjøre.»

Man må også vurdere hvilke konsekvenser nedleggelse av Kristiansund sykehus på fremtidige pasientstrømmer i fylket. I følge Lundteigen er det ganske naturlig at pasienttilgangen innen Helse Møre og Romsdal vil bli mindre, når man svekker tilbudet for Nordmøre.

Det må være et opplagt krav at sykehuset skal eies og driftes av staten!

Lundteigen understreket at det bør være et opplagt krav at sykehuset skal eies og driftes av staten! Det er galskap å overlate et sykehusbygg til private aktører. Kun ved statlig eierskap har man mulighet til å endre innhold og arealbruk hvis konjunkturene endres. Kommunen og private kan leie plass.

Lundteigen overrasket over dårlig samspill mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten.

Lundteigen møtte også ordfører Kjell Neergård, rådmann Arne Ingebrigtsen og kommunalsjef for helse og omsorg Siv Iren Stormo Andersson. Etter møtet var Per Olaf Lundteigen overrasket over hvor dårlig samspill det er mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten.

«Jeg fikk en ganske sterk melding fra ledelsen i kommunen om manglende involvering fra helseforetaket. For samhandlingsreformen har det vært snakka så mye om, og den var jo nettopp om at man hele tida skulle ha en nær dialog mellom staten og kommunene, og så opplever vi her at de opptrer på hver sin arena. Du kan jo ikke planlegge det fremtidige spesialisttilbudet uten at en ser hvordan det skal kobles sammen til primærhelsetjenesten.»

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse