Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
05 juli 2017 10:19
Del på Facebook
Trond Giske var en av flere som ble avslørt å være for lemfeldige med fakta. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Trond Giske var en av flere som ble avslørt å være for lemfeldige med fakta. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTB: Den nye faktasjekktjenesten Faktisk.no har gått 20 politiske påstander etter i sømmene og funnet at åtte av dem ikke holder vann. 
Steinar Reiten, KrFs førstekandidat i Møre og Romsdal, fra Averøy, med påstanden «Det er det heterofile ekteskapet som står seg best når det gjelder samlivsbrudd»,  ble faktasjekket som Helt sant.

VG, Dagbladet, NRK og TV 2 står bak faktasjekktjenesten som lanseres onsdag. Ansvarlig redaktør Kristoffer Egeberg opplyser at redaksjonen i Faktisk.no i etableringsfasen har sett på starten av valgkampen og partiledernes landsmøtetaler denne våren.

Etter at 20 påstander er gjennomgått, er status at fire av dem er helt feil, fire er delvis feil, tre er usikre påstander, mens ni påstander er helt eller delvis sanne. Her er link til alle de 20 påstandene.

Sysselsettingsbom

Påstander fra finansminister Siv Jensen (Frp), Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiets Ola Borten Moe og Arbeiderpartiets Trond Giske viste seg helt feil de ble gjenstand for grundig faktasjekk.
Jensen har opptil flere ganger kommet med påstanden om at Norge har tapt 50.000 arbeidsplasser i oljerelatert industri og at den største sysselsettingsveksten i samme periode for landet har kommet i privat næringsliv. Konklusjonen fra Faktisk.no, etter blant annet å ha sjekket tall fra Statistisk sentralbyrå, er at den største veksten i sysselsetting er kommet i offentlig forvaltning, og ikke i privat næringsliv.

– Det er heller ikke riktig at Norge har tapt 50.000 arbeidsplasser i oljerelatert industri. Størstedelen av disse arbeidsplassene har ikke forsvunnet, men er i dag knyttet til andre næringer, heter det i konklusjonen.

Jensen forsvarer likevel deler av påstanden:

– Når den samlede sysselsettingen har steget med 30.000 til tross for bortfallet av 50.000 sysselsatte knyttet til oljevirksomheten, har det vært en betydelig jobbvekst, i form av nye oppgaver for 80.000 sysselsatte.

For enkelt
Aps Trond Giske har hevdet at for hver private skole som opprettes, må det offentlige legge ned én. Også han får strykkarakter fra faktasjekkerne. Fra skoleåret 2014/15 til 2016/17 ble det lagt ned 129 offentlige skoler. Det ble opprettet 51 nye privatskoler og 41 nye offentlige skoler i samme periode.
Faktisk.no understreker at det er et selvstendig, ikke-kommersielt og uavhengig selskap som vil granske påstander og avdekke feil også hos mediene, inkludert hos sine egne eiere, uten å fungere som et meningspoliti.

Redaksjonen er etablert med økonomisk støtte fra Fritt Ord, Stiftelsen Tinius og Dagbladets stiftelse.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse