Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Aage G. Sivertsen
Artikkel
06 august 2017 11:34
Del på Facebook
Foto: AP Photo/Shuji Kajiyama
Foto: AP Photo/Shuji Kajiyama
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdenskrigen var ikke over 8.mai 1945. Den var ikke over før Japanerne overga seg. USA valgte å bruke atombomben – først i Hiroshima 6.august 1945 og så i Nagazaki tre dager senere. Noen uker etterpå heiste japanerne det hvite flagget. På begynnelsen av 1990-tallet listet jeg opp 30 steder i verden jeg bare måtte besøke. Jeg brukte tre år. Hiroshima stod på listen.

2.verdenskrig startet i realiteten da Japan angrep Kina 7.juli 1937. Japanerne måtte ha kontroll over blant annet oljeressursene. Som vanlig handler det om penger. 1.september 1939 er den offisielle datoen for 2.verdenskrig, men det var først etter at Japan angrep Pearl Harbor 7.desember 1941 at krigen ble en verdenskrig. Da ble USA også en del av den.

Klokka 7.48, 7.desember 1941 kom 363 fly over USAs marinebase på Hawai. USAs marinebase fikk inn flyene på radarene og var sikre på at det var en øvelse som USA selv stod for. Men da den første bomben smalt, forstod de raskt alvoret. 2500 amerikanske soldater ble drept, ikke et amerikansk fly rakk å komme seg på vingene, etter noen timer var det hele over. Av de 363 japanske flyene, kom alle tilbake unntatt 29. 

Dette er noe av bakgrunnen for at den første atombomben ble brukt i krig. USA ,som på det tidspunktet ikke var noen sterk krigsnasjon, ble gjort til latter. Som man vet er overraskelsesmomentet det aller viktigste i krig. USA erklærte krig mot Japan og ble også en del av verdenskrigen etter at Hitler, merkelig nok, erklærte USA krig fire dager etter Pearl Harbor.

«Little Boy» var kodenavnet på atombomben som ble sprengt i Hiroshima. Japanerne nektet å overgi seg og USA forsvarte bruken av atombombene med at en invasjon ville påført langt flere menneskeliv. Cirka 130 000 mennesker ble drept. Hiroshima var et militært og industrielt viktig sentrum. Men de døde var hovedsakelig sivile og nøyaktig antall som ble skadet eller som døde av strålingen i ettertid, er umulig å si. Sannsynligvis er det langt flere enn de som ble drept. 

Min tur til Hiroshimai i 1991 gikk via Tokyo. Herfra tok jeg lyntoget – en Shinkanze. Opplevelsen av å besøke Hiroshima ble i sterkeste laget. Den dag i dag står Minnedomen, et stort bombeherjet bygg der. Her fikk jeg se en autentisk film, samt bilder fra selve bombingen. Et fryktelig syn. Jeg besøkte også Nagasaki, som ble bombet 9.august 1945. Men her fant jeg ingen tegn fra krigens herjinger. 

Måtte USA bruke atombomben? Hvilket signal ga det om fremtidige krigshandlinger? Hva forteller det om USA? Hvorfor har ikke atombomben blitt brukt etter den tid? Hva er Norges rolle i utvikling av atomvåpen? Er det riktig av Norge å selge uran? Det er mange interessante spørsmål. Svarene er ikke like enkle.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse