Tidlig i august, hadde klassekampen en reportasje om sykehusstriden i Møre og Romsdal og spesielt mellom Molde og Kristiansund. De titlet den med " Alle nabokranglers mor".
Henrik Stensønes, Arne Grødahl, Berit Frey, Knut Garshol, Odd Williamsen og Mette Hanekamhaug er intervjuet og sammen med god research gir den et bilde og en oversikt av striden som de fleste oppfatter den. Mulig årsaker til både lynne- og kulturforskjeller mellom Kristiansundere og Moldensere som årsaker til hvorfor striden har blitt så vond og evigvarende er også verd å reflektere over.
Klassekampen avslutter med at de mener det er tvilsomt om det er mulig å redde sykehuset i Kristiansund, grunnet manglende støtte fra Oslo, uansett hvem som vinner valget. Hvis Stortinget støtter opp om fellessykehuset ved å godkjenne drift- og finansieringsplanene, er det også økonomisk vanskelig å rettferdiggjøre to fulle sykehus bare en time fra hverandre.
"Til og med Senterpartiet nasjonalt har vaklet og partileder Trygve Slagsvold Vedum varslet i juli at de støtter et felles sykehus utenfor Molde, noe som har ført til at Sp falt fra 36 prosent til 22 prosents oppslutning på Nordmøre. Men blant innbitte lokalpolitikere fortsetter kampen for sykehuset. I lokalavisen Tidens Krav verserer historier om syke som nekter å la seg behandle i Molde, men krever å få bli kjørt til sykehus i Trondheim, mange hundre kilometer unna.
Her på Nordmøre er ingenting over før det siste lyset er slukket og den siste sengeposten er flyttet til Molde. Trolig er det ikke over da heller."
Å miste sykehuset med tapet av så mange arbeidsplasser over tid etter etableringen, vil være katastrofal for Kristiansund og Nordmøre. Det er derfor det kommende stortingsvalget for Nordmørsvelgere og kanskje spesielt for Kristiansundere, sannsynligvis kommer til å dreie seg om hvem av partiene som sterkest kjemper for og som har en sjanse til å berge mest mulig av Kristiansund Sykehus.
Fellessykehuset på Hjelset, slik det nå fremstår med plassering, usikkert innhold, nedskaleringer og funksjonsfordelinger med Ålesund, er overhodet ikke noe alternativ for Kristiansund og Nordmøre. Ei heller for staten Norge som til syvende og sist er nødt til å finansiere underskuddene av et feilslått prosjekt til Helse Nordmøre og Romsdal og Helse Midt-Norge.
Trygghet, fremtidig eksistens, rettferdighet og demokrati står på spill i denne saken. Det nye fellessykehuset må fremdeles bekjempes med alle midler og viktigere enn noen gang er det å ikke gi etter.
Hadde man utført en spørreundersøkelse i Kristiansund om hvem som fremtidig kommer til å velge et annet sykehus enn det nye fellessykehuset, i de tilfeller man ikke trenger øyeblikkelig hjelp, er jeg redd for at man måtte budsjettere med en betydelig større pasientlekkasje enn det som er gjort. Så vond og så mye skade har denne striden og det foreløpige vedtaket ført til.
Ukjent om det finnes høyere makter eller om man kan påvirke hendelser som observatør i kvantefysikkens verden, ber jeg om at vi alle håper på en dom som fatter vedtaket om plassering av det nye Fellessykehuset på Hjelset som ulovlig.