Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
12 oktober 2017 09:05
Del på Facebook
Finansminister Siv Jensen (Frp) mener at neste års statsbudsjett bør smøres med 2,9 prosent av kapitalen i oljefondet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen (Frp) mener at neste års statsbudsjett bør smøres med 2,9 prosent av kapitalen i oljefondet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Veksten kommer raskere enn ventet i norsk økonomi og ledigheten er på vei ned, varsler regjeringen i nøkkeltallene til neste års statsbudsjett.
Regjeringen foreslår å bruke 2,9 prosent av oljefondet i statsbudsjettet for 2018 – det samme som i fjor.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO anslår overfor NTB at økningen i oljepengebruken blir cirka 3 milliarder kroner, noe som er lavere enn det han på forhånd hadde regnet med.

Oljepengebruken er litt under grensen som regjeringen har satt på 3,0 prosent av kapitalen i Statens pensjonsfond utland, populært omtalt som oljefondet.

– Det er litt mer enn økonomien tilsier at den burde bruke, mener seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Vekst litt over
Veksten i norsk økonomi anslås til å øke til 2,5 prosent neste år (BNP for Fastlands-Norge). Det er en oppgang fra et anslag på 2,0 prosent for i år, og opp fra 1,0 prosent i fjor.
– Det er litt høyere enn normalveksten, og isolert sett burde man da ha brukt litt mindre oljepenger, lyder Aamdals umiddelbare reaksjon.

Han understreker likevel at budsjettet er «innenfor det man må kunne kalle et rimelig tilpasset budsjett».

– Gode nyheter
Finansdepartementet presenterte nøkkeltall fra regjeringens forslag for neste års statsbudsjett klokka 8 torsdag morgen. Resten av statsbudsjett-forslaget legges fram klokka 10.
– Det er egentlig gode nyheter vi kommer med, for nå har pilene snudd. Nå går ledigheten ned, veksten i økonomien går opp, og flere kommer i arbeid, sa finansminister Siv Jensen (Frp) da hun møtte pressen utenfor hjemmet sitt i Oslo tidlig torsdag morgen.

Nedgangen over
Regjeringens vurdering er at det går bedre med norsk økonomi enn tidligere ventet. Konjunkturnedgangen som fulgte etter oljeprisfallet for tre år siden, er nå over, fastslås det.
– Oppsvinget i norsk økonomi er kommet raskere enn ventet, og anslaget for den økonomiske veksten for inneværende år er justert markert opp. Allerede neste år anslås økonomien å vokse raskere enn sin historiske trend, ifølge pressemeldingen fra Finansdepartementet.

Lavere ledighet
Regjeringen mener videre at arbeidsmarkedet er i bedring. Fremover ventes høyere vekst i sysselsettingen og lavere arbeidsledighet. Arbeidsledigheten (AKU-nivå) anslås å gå ned fra 4,3 prosent i år til 4,0 prosent i løpet av neste år.
Ifølge Aftenposten innebærer det 30.000 nye jobber neste år.

Statsbudsjettet for 2018 innebærer nøytral finanspolitikk med en budsjettimpuls på under 0,1 prosent av BNP Fastlands-Norge i 2018.

Som forventet
DNB Markets vurderer budsjettforslaget til å være godt tilpasset situasjonen i norsk økonomi.
– Nøkkeltallene er i tråd med det Norges Bank la til grunn i siste pengepolitikkrapport. Utslagene på renter og valuta burde bli ganske moderate, og det er heller ingen grunn til å tro at kronekursen vil gå opp, sier Kyrre Aamdal til NTB.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea finner ingen overraskelser i hovedtallene.

– Budsjettet er marginalt ekspansivt, etter år med sterk stimulus. Budsjettet er i tråd med forventningene fra Norges Bank, sier Bruce.

– Oljepengebruken er i samsvar med situasjonen i norsk økonomi og regjeringens budskap i perspektivmeldingen, nemlig at den økningen vi har hatt i oljepengebruken de siste årene ikke kunne fortsette, sier Dørum i NHO.



Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse