Annonse
Tor Aage Dyrseth Zdrinka
Artikkel
Tor Aage Dyrseth Zdrinka
20 oktober 2017 06:00
Del på Facebook
Foto: Nordmøre museums fotosamling
Foto: Nordmøre museums fotosamling
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges første kommunale slakteri ble bygd i Kristiansund i 1898, i enden av Storgaten/Knudzons gate. Mye av grunnen til at det ble bygd så langt unna sentrum var at stanken om sommeren fra de to slakteanleggene, bak den gamle Kirklandet kirke, var uutholdelig. Som det sto i avisen 1895, signert «Venner av orden og sunnhet»: Nå må det bli etablert et kommunalt slakteri slik at svineriet kan opphøre, vi må slippe den ufyselig lukt som ikke bare er ved anleggene bak kirken, men som kan kjennes langt nede i byen. Byens deilige parker er ubrukelige når denne motbydelige lukt overdøver trærne og blomstenes behagelige duft.

De statlige myndighetene hadde reagert tidligere. I 1892 fikk Norge ny sunnhetslov som regulerte disse forholdene. I 1895 fikk landet en lov om kjøttkontroll. Den påla den enkelte kommune å dekke kostnadene. Kristiansund vedtok derfor samme år takster for kontroll av kjøtt. I juni 1896 ble det enighet med enkefrue Caroline Knudtzon om kjøp av den yderste del av Fruengets udmark, og det ble oppnådd enighet om kjøpet. Prosjektet ble vedtatt innenfor en kostnad av 10.000,– kroner (750.000,– i dag).

Slaktetvangen omfattet storfe, hest, svin, sau, geit og kalv innenfor byens grenser. Bystyret tilføyde også reinsdyr(!) Doktor Jens K. Trumpy ved sunnhetskommisjonen i byen, som hadde startet dette med å anlegge slakteriet her ute, foreslo at det ikke skulle ansettes egne slaktere, men at man skulle la byens slaktere benytte eiendommen og betale for hver slakt, kr 2,– for hver hest, kr 1,– for hver okse, ku og svin. kr 0,25 for sau. Driften balanserte med kr. 950,– pr. år med et anslag på 840 slaktede dyr pr. år.

Slaktehusets første slaktedag var 17. august 1898 og ved slutten av måneden kunne kommunekasserer Hans Wimpelmann motta kr. 215,– fra Lars Berset. Beløpet var innbetalte avgifter for stempling og slakting ved det kommunale slakteriet.

Her er noen bilder av slakteriet, samt kort om dets historie. Alle bildene er hentet fra Nordmøre museums fotosamling og teksten er hentet stykkevis fra boken «Med kjøtt på beinet», av Andreas Sandvik.

Okse på Rådhusplassen

Slakteri

Klar til slakting

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 12 timer siden Forvaltningslovens vegvalg
Bra skrevet Paul.  Loven blir tydeligvis praktisert forskjellig.  I løpet av de neste 12 åra som MA er satt på ...
Terje Sundsbø 2 dager siden FrP leverer det vi lova
Frp kan takke dagens regjering for at partiet kan innfri sine valgløfter, ikke egen innsats. Men det er typisk for ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 4 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Bjørn Nøstvold 5 dager siden Venstre gir seg selv en rett venstre
Ønsker en forandring, stemmer en for forandring.
Vidar Hölm 6 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse