Annonse
Annonse
Stig Anders Ohrvik
Artikkel
08 mars 2018 15:08
Stig Anders Ohrvik. Foto: Arkivfoto
Stig Anders Ohrvik. Foto: Arkivfoto
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredrikke Marie Qvam (født 31. mai 1843 i Trondhjem, død 10. september 1938 på Gjævran Gård ved Steinkjer) var en norsk kvinnesaksforkjemper og humanitær leder. Hun grunnla Norske Kvinners Sanitetsforening, som i sin tur etablerte, eide og drev sykehjem, sykehus, sykepleierskoler og helsestasjoner i en tid hvor helse var en privatsak, barnedødeligheten var høy og barnefødsler var risikofylt både for mor og barn.

Etterhvert som den skandinaviske velferdsmodellen gradvis ble bygget ut ble ansvaret for folkehelsen, primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten gradvis overtatt av stat, kommune og fylkeskommuner, men  sanitetsforeningen har fortsatt 700 lokalforeninger med mellom 40 og 50 000 medlemmer i hele landet.

På en dag som denne er det et tankekors at spesialisthelsetjenesten ikke lenger bygges opp, landets mektigste kvinne er derimot sammen med sine medsammensvorne i ferd med å bygge spesialisthelsetjenesten ned, ved å legge ned lokalsykehus og fødeavdelinger samtidig som jordmortjenesten og følgetjenesten i distriktene er mildt sagt uforsvarlig.

Nedbygging av velferdstjenestene rammer selvfølgelig hele befolkningen, men barn og kvinner rammes (som vanlig) hardest.

I dag blir kvinnekamp kanskje oftere forbundet med kamp for likelønn, kamp mot overgrep og trakassering og kamp for likestilling i alle land og kulturer.

Men den rådende helsepolitikken minner oss om at det også er grunn til å være takknemlig for foregangskvinner som arbeidet for velferdsgoder som vi i dag har blitt vant til å ta som en selvfølge, og som har gitt oss en trygghet som det sakte går opp for oss at vi er i ferd med å miste.

Kampen er ikke over. Gratulerer med dagen!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Siste kommentarer

Lama Vik 5 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte