Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Artikkel
02 mai 2018 06:00
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg har reflektert over hva Nordmøre nå kanskje trenger aller mest. Det er sikkert flere svar, men for min del er jeg kommet til at det beste for denne regionen er å få flere handlekraftige politikere, og især ordførere.

Bagateller tar tida

Per Helge Pedersen, fast spaltistPer Helge Pedersen, fast spaltistDessverre er det i dag alt for få ordførere som evner å løfte sin kommune og Nordmøre. Mange gjør sikkert en veldig solid jobb. Mange har det sikkert veldig travelt, men alt for mange bruker tiden sin på det som er bagateller i den store sammenheng.

Jeg vet at kommunene hver dag må svare all verdens myndigheter på alt mellom himmel og jord. I vårt byråkratiske samfunn er det blitt slik. Ordførerne drukner i oppgaver som kanskje andre kunne ha utført bedre. Kanskje ordførerne skal stille spørsmål om det er behov for all denne rapporteringen til et stadig voksende byråkrati. Til flere rapporter til flere byråkrater.

Vokt om demokratiet

En av de viktigste oppgavene for en ordfører er å vokte om demokratiet. I tillegg må ordførerne være de fremste talsmenn for en åpenhetskultur. En ordfører må også bidra til at alle gode krefter i en kommune kan spille sammen. Man må ha tillit til alle som jobber i kommunen, og man må bidra til at alle blir dratt med i avgjørelser og prosesser. I dag er det for mye som er toppstyrt av et byråkrati uten noen folkevalgt kontroll. Ordførerne må ta kampen opp mot dette byråkratiet.

Glemte jordmødrene

Dessverre har vi sett mange eksempler på at også lokale politikere lukker seg inn i stengte rom sammen med byråkratene. Nylig så vi et grelt eksempel da Smøla, Aure og Halsa skulle diskutere jordmorsituasjonen med helseforetaket. Det besynderlige var at ingen hadde tenkt å ta med jordmødrene på dette møte. Det skulle liksom skje på et opphøyet plan hvor ordførere, rådmenn og enhetsledere møtte helsebyråkratene. Slikt skal det ikke være!

Det var nettopp denne hendelsen som fikk meg til å legge ut følgende kommentar på min Facebook-side:

Mange flinke politikere

I mer enn 50 år har jeg jobbet med politikk og samfunnsspørsmål. Jeg har møtt veldig mange spennende og dyktige mennesker. Og jeg har møtte veldig mange flinke politikere.

Men jeg ser at mye er forandret i løpet av disse årene. Da jeg startet var det ikke mange byråkrater, men det var mange folkevalgte politikere som viste vei og som fortalte hvor skapet skulle stå. Da skjedde det mye.

Jeg merket meg spesielt mange særdeles handlekraftige ordførere som gjorde alt for å få utvikling i sin kommune. Og mange klarte det. De hadde et langt dårligere utgangspunkt enn dagens ordførere. Den gangen var Norge betydeligere fattigere enn i dag, men likevel klarte de å få til omstillinger man bare kan drømme om i dag.

Takket være for disse fremsynte politikerne ble det skapt en utvikling som har gjort Norge til et av de rikeste landene i verden.

Ordførere er blitt saksbehandlere

Problemet i dag er at mange ordførere er blitt mer saksbehandlere enn folkets tillitsmenn. De har underkastet seg et byråkrati og overordnet styring. Ordførerne er havnet i en tvangstrøye som de snarest må komme ut av.

Vi har havnet i en situasjon hvor alt skal skje i de lukkede rom.

Som jeg har skrevet mange ganger før har Stortingspolitikerne gitt fra seg alt for mye makt til byråkrater som ikke står under noen folkevalgt kontroll.

Nå er det ofte byråkratene som har overtatt styringen. Slikt skal selvsagt ikke skje.

Nå må lokalpolitikere, ja, alle politikere kaste denne tvangstrøya av seg. De må igjen stå frem som tillitsmenn for sine velgere. De må igjen frem som suverene ledere for sine kommuner.

Vi trenger de beste

Det stunder mot valg. Jeg håper at vi igjen får de beste politikerne på banen. Vi må ha folk som tillitsmenn som står for noe og som vil noe. Får vi ikke det dør demokratiet. Da får vi et fattigere land og vi får et fattigere folk.

Hver eneste dag får jeg henvendelser om dårlig politisk lederskap på ulike nivåer. Slik kan det ikke fortsette. Vi må rekruttere politikere som kan noe, som vil noe og som stiller opp for sine velgere.

Mange av dagens politikere gjør selvsagt så godt som de kan. Men kaster de tvangstrøya og stoler på egne krefter kan de oppnå så mye mer. Da vil de også få respekt fra velgerne

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse