Medlemmer fra Surnadal, Molde og Kristiansund, møtte opp til avgang fra Småge på Aukra kl 09:15 og ut til Ona lørdag 28. april 2018. Værgudene var på vår side og det ble bare bedre og bedre etterhvert som vi kjørte utover med MF Kvaløy.
Ona er et spesielt sted for de fugleinteresserte. Beliggenheten ytterst mot storhavet i vest og de mange ulike biotopene, gjør den til et attraktivt fugleeldorado for trekkfugler,både om våren og høsten. På Ona og i tilhørende havområder, er det sett over 250 ulike arter gjennom årenes løp.
Thomas Høyer Hansen var guide for dagen og begynte guidingen straks vi var kommet opp i salongen på ferga. Her fikk vi vite om ulike arter og hvor de kunne påtreffes / sees fra ferga utover, til ulike tider på året. Fergeturen bød på flere islom og gulnebblom i ulike drakter fra sommerdrakt, eklipsedrakt og vinterdrakt. De mest erfarne hjalp til med bestemmelse av storlomene (gulnebblom og islom) for de av oss som trengte hjelp til det. Vi fikk også sett en liten svartandflokk.
Etter at vi ankom Ona, startet omvisningen ganske raskt og vi fikk vite om de ulike lokalitetsnavnene og biotopene på Ona. Thomas forklarte behørig om hva som kunne forventes, arter som hadde blitt sett tidligere og hvilke teknikker en kunne anvende for å høyne vinnersjansene i tilfeldighetenes spill for fuglekikkere.
Forut for turen hadde det vært noen dager med kaldere og surere vær, som kanskje gjorde sitt til at det ikke var noe spesielt mye småfugl denne helga. Vi fikk imidlertid med oss blant annet vandrefalk, havsule og sandløpere.
Ni av deltagerne dro hjem med ferga som gikk 15:15. To av deltagerne ble igjen til siste ferga og straks 15:15-ferga hadde passert Ona, kom det en aldri så liten "Ona-bombe". Stein Watten, som var med på Ona for første gang, satt ved steingjerdet nede ved "Storesanden". Plutselig satt det en svartstrupe på ei tue noen sekunder. Han fikk knipset den før den forsvant. Ifølge Thomas er svartstrupe kun sett 3 ganger før på Ona.
Dette ble en veldig fin, interessant, lærerik og sosialt hyggelig tur. Både Ona og flere fellesturer med NOF Møre og Romsdal anbefales på det sterkeste.
Vi retter en takk til Thomas Høyer Hansen for super guiding og til styret i NOF og med leder Olbjørn Kvernberg i spissen, for å sette fokus på - og for å ha utarbeidet et flott vårprogram for å fremme organisasjonsvirksomheten i foreningen. Vårprogrammet for NOF Møre og Romsdal og med flere fremtidige turer i vårt fantastiske fylke , kan du se på denne linken. https://nofmr.no/artikler/226-varprogram-for-nof-more-og-romsdal