fbpx
Annonse
Annonse
«Sjøkurs», pynter opp ved Storkkaia i Kristiansund. Dette er den gamle hurtigruten «Ragnvald Jarl» som var fast innslag på havna fra 1956 til 1995. Foto: Terje Holm
«Sjøkurs», pynter opp ved Storkkaia i Kristiansund. Dette er den gamle hurtigruten «Ragnvald Jarl» som var fast innslag på havna fra 1956 til 1995. Foto: Terje Holm
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag 5. mai lå «Sjøkurs» ved Storkaia brygge. Dette er «Ragnvald Jarl» som seilte fast som hurtigrute i perioden 1956 til 1995. I 1996 ble skipet solgt til Rogaland videregående sjøaspirantskole og skiftet til «Gann», og i 2007 ble hun kjøpt av Sørlandet seilende Skolekibs Institution og fikk sitt nåværende navn «Sjøkurs».

Fra 2015 har «Sjøkurs» blitt brukt som skoleskip ved Sørlandet Maritime videregående skole i Kristiansand, som feirer 100 års jubileum i 2018.

Et historisk hurtigruteskip

«Ragnvald Jarl» ble bygd for Det Nordenfjeldske Dampskibsselskap ved verftet Blohm & Foss i Hamburg i 1956. Rederiet, med hovedsete i Trondheim, hadde som tradisjon å navngi skipene etter norske herskere og kongelige. Ragnvald Orknøyjarl regjerte på Orknøyene i perioden 1129-1158 og Ragnvald Mørejarl regjerte på Nordvestlandet i årene 830-892. Hurtigruteskipet «Ragnvald Jarl» la ut på sin første rundtur som hurtigrute 28. juli 1956. Etter 11 års drift seilte hun i november 1967 til verftet Blohm & Voss i Tyskland for oppgradering og oppussing, og hovedmotoren ble modifisert for å kunne gå på tungolje.  

I 1983 ble omfattende oppgraderinger gjennomført ved Mjellem & Karlsen Verft i Bergen. 12 nye lugarer ble innredet, og kafeteriaen og resepsjonen ble ombygget.  1984 ble Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab kjøpt opp av Kosmos, men hurtigrutedriften fortsatte som før. I 1987 ble rederiet omdøpt NFDS Shipping, og i august 1989 ble rederiets to gjenværende hurtigruteskip («Ragnvald Jarl» og «Harald Jarl») solgt til Troms Fylkes Dampskibsselskap (TFDS). Skipene beholdt navnene, men fikk nye skorsteinsmerker og Tromsø som hjemmehavn. Den 9. september 1995 gjennomførte MS «Ragnvald Jarl» sin siste rundtur i hurtigruten, og ble lagt ut for salg.

De gamle hurtigrutene representerer en viktig del av norsk sjøfartshistorie

Etter krigen ble det bygd en ny generasjon hurtigruteskip. Av disse er det tre skip som fortsatt er i bruk. I tillegg til «Ragnvald Jarl» (nåværende «Sjøkurs») seiler «Lofoten» (1964) fortsatt i rute for Hurtigruten, mens «Nordstjernen» eies av Nordstjernen AS og seiler for Hurtigruten som ekspedisjonsskip på Svalbard i sommerhalvåret.

02 Sjokurs Ragnvald Jarl 1956 i Kristiansund 0505 2018 TH 03Det gamle hurtigruteskipet seiler nå som skoleskip for Sørlandets Maritime vgs. Foto: Terje Holm

Ragnvald Jarl 03 1956Gammelt postkort med «Ragnvald Jarl».

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte