Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
18 november 2018 13:38
Del på Facebook
Byttelapp i julepakka er like viktig som gavelapp, er oppfordringen fra Forbrukerrådet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Byttelapp i julepakka er like viktig som gavelapp, er oppfordringen fra Forbrukerrådet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snart tennes julegatene, og julehandelen begynner for fullt. Husk byttelapp når du kjøper julegaver, er oppfordringen fra Forbrukerrådet.

Julegaver er den største utgiftsposten for mange i forbindelse med julefeiringen. I år tror de spurte i en undersøkelse Ipsos har gjort, at de i snitt vil bruke 6.145 kroner på gaver. Det er rundt 400 kroner mer enn i fjor.

Og er du usikker på om julegaven faller i smak, eller om det kanskje er flere som har fått samme idé, er det lurt å sikre seg, slik at gaven enkelt kan byttes.

– Vårt viktigste tips er å be om en byttelapp når du kjøper julegaven. Da er du sikker på at den som skal ha gaven, får byttet den dersom den ikke faller i smak. Men vær klar over at byttelappen kan være tidsbegrenset, sier Thomas Iversen, fungerende leder av Forbrukerdialog i Forbrukerrådet.

Ingen lovfestet bytterett 
Har du ikke byttelapp, er det opp til butikken om du får byttet gaven. Det er ingen lovfestet rett å få bytte varer eller få en tilgodelapp.

– Men det er vårt klare inntrykk at butikkene er mer fleksible i romjula. De fleste lar deg bytte gaver dersom de fortsatt er i originalemballasjen. Byttingen av gaver i romjula er så omfattende at du nesten kan si at det er blitt en sedvane. Mitt beste tips er å spørre hyggelig om en kan få byttet. Du kommer lenger med et smil, sier Iversen.

Gaver på nett 
Nå er det mer og mer vanlig å kjøpe julegaver på nettet, og da er det jo ikke mulig å be om byttelapp.

– Som regel har du ved nettkjøp 14 dagers angrefrist fra du mottar varen. Det gjelder for varer kjøpt fra nettbutikker i hele EØS/EU-område. Men mange nettbutikker har inn mot jul spesialregler, som gjør at du kan bytte varene utover angrefristen på 14 dager. Spesialreglene finner du som regel på nettsiden, men er du i tvil, kontakt nettbutikken før kjøp, sier Iversen.

Han minner også om at det er mulig å avbestille en vare på nett som ennå ikke er avsendt.

– For større varer kan det være at du da må betale avbestillingsgebyr, men som regel er det kostnadsfritt for mindre bestillinger, sier Iversen.

Digitalt
Kjøper du noe som leveres digitalt, som musikk, film eller spill, blir reglene fort mer kompliserte.

– I de alle fleste tilfellene mister du angreretten din når produktet leveres digitalt, og mulighetene for å bytte er begrenset.

Men det finnes råd, dersom du er usikker på bytteretten eller om gaven vil falle i smak.

– Gi penger og skriv et hyggelig julekort, er rådet fra forbrukereksperten.

Fakta om bytterettigheter

  • Det er ingen lovfestet rett å få bytte varer. Du kan ikke kreve å få pengene tilbake, men oftest kan du få en tilgodelapp du kan handle for en annen gang. Den kan brukes i tre år, hvis det ikke står noe annet.
  • Åpent kjøp og fornøydhetsgaranti er en avtale mellom deg og butikken. Noen steder kan du få tilbake pengene for en ubrukt vare etter et halvt år. Andre lar deg teste det du har kjøpt i en måned, før du kan levere det inn og få pengene tilbake.
  • Angrerett. Kjøpet gjort over internett eller via telefon, kjøpet foregikk hjemme, på gaten eller stand – og du handlet for over 300 kroner. Angreretten gjelder i EU/EØS-landene. Du trenger ikke oppgi noen grunn for angreretten, men du må holde fristen på 14 dager etter at varen er mottatt – og betale for retur.
  • Hvis du mener det er en feil ved det du har kjøpt, kan du klage fra to til fem år, avhengig av hvor lenge varen er ment å vare.

(Kilde: Forbrukerrådet)

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse