Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
27 november 2018 13:36
Del på Facebook
Rødt-leder Bjørnar Moxnes foreslår å be regjeringen om å sørge for at kommuner holder barnetrygden utenfor beregning av sosialstønad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Rødt-leder Bjørnar Moxnes foreslår å be regjeringen om å sørge for at kommuner holder barnetrygden utenfor beregning av sosialstønad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rødt ber regjeringen sørge for at kommuner holder barnetrygden utenfor beregning av sosialstønad, slik at ikke titusener av barn faller utenfor.

Forslaget ble levert på et møte i Stortingets finanskomité tirsdag, da neste års statsbudsjett ble behandlet.

«Stortinget ber regjeringen sørge for at kommuner holder barnetrygden utenfor beregning av sosialstønad, og sette av midler til kompensasjon for dette i revidert nasjonalbudsjett for 2019», heter det i Rødts forslag.

Mandag skrev Dagbladet at nesten 50.000 barn ikke får noen glede av at barnetrygden blir økt 1. mars neste år etter at KrF fikk gjennomslag for dette i budsjettforhandlingene. Årsaken er at de aller fleste kommuner regner barnetrygden som inntekt og trekker fra beløpet før de beregner hvor mye sosialhjelp familien skal få.

I fjor var det 47.878 barn i familier som fikk redusert sosialhjelp på grunn av barnetrygden, viser tall fra KOSTRA (Kommune-Stat-Rapportering).

KrFs hjertesak
Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som er partiets eneste stortingsrepresentant, peker på at KrF selv peker på økningen i antallet fattige familier som begrunnelse for hvorfor økt barnetrygd er viktig.

– Men økningen er ikke mye verdt om vi ikke får slutt på at mange kommuner kutter barnetrygden for dem som får sosialhjelp. Derfor vil vi foreslå at regjeringen sørger for at økt barnetrygd kommer alle familier til gode og ikke utestenger de som mottar sosialhjelp, sier han til NTB.

Moxnes skryter av at KrF har gjort mer for å øke barnetrygden enn både rødgrønne og blå partier de siste 20 årene. I budsjettavtalen kommer det fram at barnetrygden økes med 1.000 kroner i året og til 1.054 kroner i måneden fra 1. mars 2019.

– Men nesten 50.000 barn og deres familier vil aldri se noe til disse pengene, fordi de mottar sosialhjelp, og kommunen de bor i kutter i beløpet siden de får barnetrygd. Det må vi rette opp i, sier Rødt-lederen.

Forsinket budsjett
Stortingets finanskomité avga tirsdag sin innstilling om neste års statsbudsjett, én uke på overtid. Regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre kom for en uke siden til enighet med KrF om 2019-budsjettet.

KrFs interne veivalgsprosess førte imidlertid til at budsjettprosessen måtte forskyves med én uke, noe som betyr at finansdebatten holdes 3. desember. Forhandlernes avtale sist tirsdag betød imidlertid at det ikke ble behov for ytterligere utsettelser.

Foruten økt barnetrygd fikk KrF gjennomslag for å fjerne momsfritaket på småhandel fra utlandet fra 2020, å øke minstepensjonen for enslige alderspensjonister med 4.000 kroner fra neste høst og mer penger og øremerking av disse til bemanningsnormer i barnehager og skoler.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse