Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Artikkel
27 november 2018 18:28
Del på Facebook
Per Helge Pedersen, fast skribent.
Per Helge Pedersen, fast skribent.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Det er nesten uvirkelig, men nå styrer enkelte nordmørsrepresentanter i fylkestinget Møre og Romsdal fylkeskommune rett i avgrunnen på grunn av at de støtter et luftslott av et veiprosjekt på Sunnmøre - Nordøyvegen.

Nordmøringene bidrar til et flertall i fylkesutvalget. Dersom de står fast på sitt håpløse standpunkt og sikrer flertall for prosjektet i fylkestinget i desember er skandalen et faktum. Møre og Romsdal fylkeskommune går ned med mann og mus.

Politikerne har sine egne regnestykker
Noen nordmørsrepresentanter godtar sammen med andre folkevalgte ikke regnestykkene til fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik. Politikerne synes å basere sine egne regnestykker på tro, håp og kjærlighet. Vi vet at KrF-politikere ofte har dette som utgangspunkt for sine vedtak, men at nordmørspolitikere fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Venstre skulle ha samme utgangspunkt trodde vi var utenkelig. Men i politikk er det mye som kan gå galt – og der er alt mulig.

Spesielt når det stunder til valg og at noen må sikre sine posisjoner som fylkesordførerkandidat frå Arbeiderpartiet Tove Lise Torve frå Sunndal.

En vanskelig situasjon blir umulig
Jeg har gått gjennom referat frå siste fylkesutvalgsmøte i Møre og Romdal fylkeskommune om Økonomiplan 2019 – 2022 med budsjett for 2019.

Dette er i utgangspunktet dyster lesning på grunn av alle vedtak politikerne har gjort som har bundet opp fylkeskommunens økonomi. Uansett må fylkeskommunen ta opp nye store lån i 2019 med lang nedbetalingstid.

Og uansett Nordøyvegen eller ikke må fylkeskommunen spare penger de neste årene. Men spesielt dramatisk blir det dersom flertallsvedtaket (takket være nordmøringers stemmegivning) i fylkesutvalget blir fulgt.

Av et fylkeskommunalt budsjett vil kostnadene til Nordøyvegen årlige belaste budsjettet med fra vel 1 milliard til nær 1,8 milliarder kroner i året. I 2021 vil man bruke meir til Nordøyvegen enn til hele den videregående skolen i Møre og Romdal.

Dette betyr at fylkeskommunen kommer på Robeklista ganske så snart. Underskuddet i 2021 vil med Nordøyvegen komme opp i 230 millioner kroner  De pengene må man spare inn andre steder. Det betyr nedlegging av videregående skoler og kutt over hele linjen. Nordmøre må ta sin del av kuttene – og man kan se langt etter Campus i Kristiansund, Opera- og kulturhus og alt det andre man drømmer om. Mange av de videregående skoletilbud jeg bl a var med å bygge opp på Nordmøre på 1970-tallet vil forsvinne.

Ja, dette er begynnelsen på slutten for Møre og Romsdal som fylkeskommune. Egen region kan man glemme.

Noen politikere synes å leve i sin egen boble – i sin egen verden. Nå sitter de på et skip som snart vil synke.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøI ein uttale til mellom anna E39 Ålesund til Molde, eller omvendt, uttaler Transportforvaltning Midt i SVV (05.03.24) mellom anna, ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøEg har vist til forpliktende mål i klimapolitikken. Med gjeldande tiltak er vi langt frå å oppnå dette målet.Så har ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrDet kloden ikke tåler, er enormt kraftkrevende ferger. Når Møreaksen avløser 3 fergesamband, blir enorme mengder elektrisitet frigitt, langt mer ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøDet akkurat det eg sa, der må vere likhet mellom Loke og Tor. Også reduksjon av farta gjennom Tautratunellen frå ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrHurtige trafikkreduksjoner oppnås ved å redusere fartsgrensene i dag på allerede sterkt trafikkerte veier, slik som rundt Ålesund. Uten utviding ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøDette vil ramme alle, også der framskrivingane av trafikk er 50+. Naudsynt trafikkauke til å betale tilbake bompengefinansieringa. Sjøl om SVV ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse