fbpx
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent.
Per Helge Pedersen, fast skribent.

 Det er nesten uvirkelig, men nå styrer enkelte nordmørsrepresentanter i fylkestinget Møre og Romsdal fylkeskommune rett i avgrunnen på grunn av at de støtter et luftslott av et veiprosjekt på Sunnmøre - Nordøyvegen.

Nordmøringene bidrar til et flertall i fylkesutvalget. Dersom de står fast på sitt håpløse standpunkt og sikrer flertall for prosjektet i fylkestinget i desember er skandalen et faktum. Møre og Romsdal fylkeskommune går ned med mann og mus.

Politikerne har sine egne regnestykker
Noen nordmørsrepresentanter godtar sammen med andre folkevalgte ikke regnestykkene til fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik. Politikerne synes å basere sine egne regnestykker på tro, håp og kjærlighet. Vi vet at KrF-politikere ofte har dette som utgangspunkt for sine vedtak, men at nordmørspolitikere fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Venstre skulle ha samme utgangspunkt trodde vi var utenkelig. Men i politikk er det mye som kan gå galt – og der er alt mulig.

Spesielt når det stunder til valg og at noen må sikre sine posisjoner som fylkesordførerkandidat frå Arbeiderpartiet Tove Lise Torve frå Sunndal.

En vanskelig situasjon blir umulig
Jeg har gått gjennom referat frå siste fylkesutvalgsmøte i Møre og Romdal fylkeskommune om Økonomiplan 2019 – 2022 med budsjett for 2019.

Dette er i utgangspunktet dyster lesning på grunn av alle vedtak politikerne har gjort som har bundet opp fylkeskommunens økonomi. Uansett må fylkeskommunen ta opp nye store lån i 2019 med lang nedbetalingstid.

Og uansett Nordøyvegen eller ikke må fylkeskommunen spare penger de neste årene. Men spesielt dramatisk blir det dersom flertallsvedtaket (takket være nordmøringers stemmegivning) i fylkesutvalget blir fulgt.

Av et fylkeskommunalt budsjett vil kostnadene til Nordøyvegen årlige belaste budsjettet med fra vel 1 milliard til nær 1,8 milliarder kroner i året. I 2021 vil man bruke meir til Nordøyvegen enn til hele den videregående skolen i Møre og Romdal.

Dette betyr at fylkeskommunen kommer på Robeklista ganske så snart. Underskuddet i 2021 vil med Nordøyvegen komme opp i 230 millioner kroner  De pengene må man spare inn andre steder. Det betyr nedlegging av videregående skoler og kutt over hele linjen. Nordmøre må ta sin del av kuttene – og man kan se langt etter Campus i Kristiansund, Opera- og kulturhus og alt det andre man drømmer om. Mange av de videregående skoletilbud jeg bl a var med å bygge opp på Nordmøre på 1970-tallet vil forsvinne.

Ja, dette er begynnelsen på slutten for Møre og Romsdal som fylkeskommune. Egen region kan man glemme.

Noen politikere synes å leve i sin egen boble – i sin egen verden. Nå sitter de på et skip som snart vil synke.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte