Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
20 mars 2019 17:24
Del på Facebook
EU øker presset på Google og har for tredje gang ilagt selskapet en milliardbot. Foto: AP / NTB scanpix.
EU øker presset på Google og har for tredje gang ilagt selskapet en milliardbot. Foto: AP / NTB scanpix.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

IT-giganten Google er ilagt en bot tilsvarende 13,7 milliarder kroner av EU for å misbruke sin dominans i markedet for nettannonser.

– Google har sementert sin dominans i markedet for reklame i søkemotorer på nett, og beskyttet seg selv mot press fra konkurrenter, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager.

Hun peker på konkurransedrepende restriksjoner i Googles kontrakter med tredjepartsannonsører.

– Dette er ulovlig i henhold til EUs lover mot kartellvirksomhet, sier Vestager, og legger til at Google har agert i strid med regelverket i mer enn et tiår.

Boten er den tredje EU gir til Google. Senest i fjor ble selskapet ilagt EUs største bot noensinne, tilsvarende rundt 40 milliarder kroner, for å ha brukt teknologi i Android-operativsystemet til å utestenge konkurrenter.

– Tatt grep

Google anket fjorårets bot og avviste anklagene rundt Android-systemet. Selskapet har foreløpig ikke tatt stilling til hvorvidt de skal anke denne gangen, opplyser Googles pressesjef i Norge Helle Skjervold til NTB.

I en uttalelse fra selskapets nestsjef Kent Walker understrekes det at Google har tatt grep for å imøtekomme EU-kommisjonens krav.

– Vi har alltid vært enige i at velfungerende, sunne markeder er i alles interesse. Vi har allerede gjort en hel rekke endringer for våre produkter for å imøtekomme kommisjonens påpekninger, sier Walker.

– De neste månedene vil vi gjøre ytterligere oppdateringer for å gi økt synlighet til våre konkurrenter i Europa, understreker han.

Økende press

Google ble første gang bøtelagt av EU i 2017. Da mente de at Google fremhevet egen shoppingtjeneste over konkurrentenes i søkemotoren sin og krevde selskapet for 2,42 milliarder euro (22,4 milliarder kroner). Google anket også denne boten.

Blokka har den siste tiden lagt økende press på nettgigantene. I flere land raser diskusjonen om hvordan man skal skattlegge selskaper som Google, Facebook og Twitter, og i tillegg har EU kommet med et klart krav om at denne typen selskaper må gjøre mer for å bekjempe spredning av desinformasjon og falske nyheter.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse