Annonse
Annonse
Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum fastslår at partiet aldri før har ligget bedre an foran årets kommune- og fylkestingsvalg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum fastslår at partiet aldri før har ligget bedre an foran årets kommune- og fylkestingsvalg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mens skandaler, svake målinger og velgerflukt rammer andre partier, er Sps leder mest spent på om partiet nå virkelig er landets tredje største.

– Senterpartiet har aldri ligget bedre an foran et kommunevalg, sier Senterparti-leder Vedum til NTB et snaut halvår før kommune- og fylkestingsvalget går av stabelen.

Gjennomsnittsmålingene til kommunestyrene gir Sp 15,1 prosent ifølge Pollofpolls.no.

– Jeg tar ingenting for gitt, men vi har en målsetting om å komme ut av valget som et av landets tre store partier. Slik det ser ut nå, er det fullt mulig at vi får det til, sier partilederen på vei til Gardermoen å for å ta et fly nordover.

Han mener lokal mobilisering er den viktigste ingrediensen i suksessoppskriften bak framgangen på meningsmålingene. Samtidig som Vedum driver partibygging i distriktene, er det bare dager til han samler partifellene til landsmøte på sin egen hjemmebane – Hamar i landbruksfylket Hedmark.

Avviser pelsdyr-omkamp

Stridighetene i partiledelsen er bilagt. Og selv ikke SMS-skandalen, der tidligere partileder Liv Signe Navarsete fikk en seksualisert tekstmelding fra telefonen til en partifelle, synes å ha svekket Senterpartiet blant velgerne eller samholdet innad.

Brobyggeren Vedum, som kom til topps i partiet i vakuumet bikkjeslagsmålet mellom Navarsete og nestleder Ola Borten Moe etterlot seg, er i dag partiets suverene og ubestridte leder. Det er heller ingen strid rundt valgkomiteens innstilling til partiledelse – også nestlederne Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim tar gjenvalg – eller rundt dem som innstilles til sentralstyret.

I sakspapirene for landsmøtet er det kun én klar dissens å spore: Oslo-representanten Lars Christian Klüwer Skjelvan, ett av fire medlemmer i utvalget bak rapporten «Norsk verdiskapning på norske ressurser», er uenig med de andre medlemmene om støtten til pelsdyrnæringen. Han ønsker å slette hele avsnittet som konkluderer med at skal jobbe for å få omgjort regjeringens beslutning om å avvikle næringen.

Da NTB kontaktet ham for å få utdypet standpunktet, ønsket Skjelvan ikke å si noe som helst.

– Spenninger internt

– Det er spenninger i partiet, nærmest bedyrer Vedum, og legger til at «det skal det være».

– Det er interessekamp og verdikamp. Det er en styrke, og ikke en svakhet, sier han.

Partilederen sikter blant annet til den debatten som de siste ukene har vært rundt hans egen og partiets prioritering av klimapolitikken i det offentlige ordskiftet. Og det er på klimafeltet det etter alt på dømme ligger an vil bli størst debatt også på landsmøtet.

Redaksjonskomiteen har sammenfattet en rekke forslag til landsmøtet i en klimaresolusjon med forslag til 29 tiltak. Det skal tydeliggjøre en klimapolitikk partiet mener har blitt urettferdig framstilt, ifølge Nationen.

– Ikke bare regjeringen, men også andre partier på Stortinget, prøver å gi inntrykk av Senterpartiet som et parti som ikke er opptatt av klimaspørsmål. Det er helt fullstendig feil, sier leder Sigbjørn Gjelsvik i redaksjonskomiteen.

Kjøtt, myrdyrking og gruvedrift

Sentralstyret har dessuten dempet noe av den ukritiske omtalen av norsk olje- og gassproduksjon fra utvalget som har sett på framtidig verdiskaping av naturressursene, men det legges også fram forslag som trolig avviker fra det de mer rendyrkede miljø- og klimapartiene anser som offensivt og framtidsrettet.

  • Sp tar inn over seg at olje- og gassforbruket må fases ut over tid, men har ingen tanker om når og på hvilken måte. Partiet ønsker «business as usual» parallelt med at det skal jobbes fram nye energikilder.
  • Partiet avviser fullstendig regjeringens forslag til vern av myr og skog, og ønsker «en aktiv forvaltning» av naturressursene og mer dyrking av myr til matproduksjon.
  • Partiet går inn for økt kjøttproduksjon, og vil ta opp mer fisk av havet og også beskatte pattedyrbestandene hardere.
  • Senterpartiet ønsker en kraftig satsing på gruvedrift og utvinning av mineraler.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte