Sjekke Instagram, se etter meldinger, spille en stund, snappe, se på YouTube og spille igjen. Øynene forlater sjelden skjermen – og optikerne ser konsekvenser.
– Vi behandler tolvåringer med samme type øyeproblemer som 40-åringer, sier optiker Tony Pansell.
Han sier at enkelte småbarn lider av såkalte «akademikerøyne», det vil si hodepine og anstrengte øyne.
Et problem som kan oppstå når man stirrer lenge på en skjerm, er såkalt falsk nærsynthet. Øyemusklene spenner seg og klarer ikke slappe av igjen, og dermed ligger fokus igjen på nært hold.
– Hvis man ser uklart på langt hold og har hodepine, mistenker vi falsk nærsynthet og øyekrampe. Vi pleier å spørre om folk våkner med hodepine, eller om den kommer i løpet av dagen. Hodepine som skyldes synet, kommer i løpet av dagen og gir seg hvis man ser på noe annet, sier Pansell.
Ifølge optikeren er det motsatte enda mer vanlig, at øyet blir slapt. Mange middelaldrende kjenner fenomenet – plutselig må alt som skal leses holdes på en armlengdes avstand. Pansells pasienter er imidlertid ikke så gamle.
– Vi behandler barn som om de skulle være 20–30 år eldre, sier han.
Optikeren er imidlertid nøye med å understreke at det ikke dreier seg om skader, men om midlertidige forstyrrelser som er ganske enkle å behandle. Begge tilstandene er imidlertid plagsomme for dem det gjelder.
– Det påvirker livskvaliteten og synsfunksjonen og gjør det vanskeligere å følge med på skolen. Hodepinen kan gjøre at man blir mindre konsentrert, sier han.
(©NTB)