Regjeringspartiene får støtte hos Fremskrittspartiet om rammene for den nye tros- og livssynspolitikken.
Et av punktene det har vært mest debatt om, er vært hvor man skal sette grensen for at et trossamfunn skal få statsstøtte. Minstekravet settes til 50 medlemmer, noe som er i tråd med hva regjeringen gikk inn for. Arbeiderpartiet så for seg at grensen skulle settes et sted mellom 200 og 500 medlemmer.
Avtalen kom i havn etter intense forhandlinger mellom regjeringspartiene og Frp, skriver Aftenposten.
Som motytelse for å støtte forslaget til finansieringsmodell, fikk Frp gjennomslag for at regjeringen skal utarbeide tre lovforslag som vil berøre muslimske trossamfunn, ifølge avisen.
Det omfatter forbud mot faste etter-skoletilbud med overnatting over lengre tid. Trossamfunn skal også opplyse om overnattingstilbud i sin årlige virksomhetsrapport. Videre kan trossamfunn miste tilskudd dersom det mottar bidrag fra stater som ikke respekterer religionsfrihet.
Tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier tros- og livssynssamfunn nå er sikret forutsigbare rammer og økonomiske rammebetingelser.
– Dette er godt nytt for Den norske kirke og tros- og livssynssamfunn, og er et viktig steg for å sikre et livssynsåpent samfunn, sier Ropstad.
Trossamfunnsloven bekrefter også at Den norske kirke fortsatt skal ha en særlig stilling i det norske samfunnet.
– Arbeidet som nå er gjort er det siste steget for å skille stat og kirke, hvor kirken nå gis større handlefrihet. Det er prinsipielt viktig, sier Ropstad.
(©NTB)