Annonse
Annonse
Berit Tønnesen, leder Kristiansund Arbeiderparti.
Berit Tønnesen, leder Kristiansund Arbeiderparti.

Av Berit Tønnesen, gruppeleder Kristiansund Arbeiderparti

Helseforetaket har ansvaret for en forsvarlig følgetjeneste for fødende som har mer enn 90 minutter lang reisevei til fødeavdeling.

I vår region gjelder dette fødende fra Aure og Smøla som fremdeles bare har 30 % dekning, og Surnadal som har 80 % dekning. Dette i en tid der fødeavdelingene i Kristiansund og Molde skal drifte fødetilbudet annenhver uke, og kvinnene fra ytre Nordmøre rammes spesielt hardt den uken føden ved sykehuset i Kristiansund holdes stengt. Aukra har 90% dekning på følgetjeneste, og er sannsynligvis mer overkommelig å få dekket.

Det er fra helseforetakets side skissert løsninger som virker adhoc-preget. Ideen med at jordmødre som allerede er ansatt i foretaket periodevis må flytte på seg i de kommunene der de ikke får på plass nok ressurser, er både dårlig personalpolitikk, og lite fremtidsrettet og stabilt for tjenesten. En slik løsning gir ikke inntrykk av at det har vært en prioritert og viktig oppgave fra foretakets side å få følgetjeneste på plass.

Dette skaper selvsagt stor usikkerhet for de kvinnene dette rammer, men det viser også med tydelighet at helseforetaket ikke fullt ut tar ansvaret for de helsetilbudene de faktisk er pålagt fra storsamfunnet å få etablert.

Det er en grunn til at disse kvinnene skal ha en jordmor med seg på reisen inn til en fødeavdeling- det skal berge liv og forhindre skader på mor og barn.

Når alternerende drift av fødeavdelingene i Kristiansund og Molde, som etter plan skal starte den 5. oktober, må en forsvarlig følgetjeneste være på plass. Hvis ikke må fødeavdelingen i Kristiansund være i kontinuerlig drift, da den største utfordringen med trygg følgetjeneste ligger på Nordmøre.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte