Annonse
Annonse
Nei til vindkraftverk på Haramsøya
Ytring
16 april 2021 10:31
Ålesunds ordfører Eva Vinje Aurdal tilstede under protestmarkeringen ved Haramsøy skole mot det planlagte vindkraftverket på Haramsøy, 17. mai 2020. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Ålesunds ordfører Eva Vinje Aurdal tilstede under protestmarkeringen ved Haramsøy skole mot det planlagte vindkraftverket på Haramsøy, 17. mai 2020. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

«Nei til vindkraftverk på Haramsøya» (NTVH) har mottatt en rekke kraftige reaksjoner på kravene ordfører og varaordfører kom med i et intervju med Sunnmørsposten på torsdag. Folk opplever det som at de sparkes mens de ligger nede, og kan ikke forstå at politisk ledelse i kommunen velger å gå ut på denne måten.

Meldingene vi får fra medlemmene våre er at dette oppslaget i regionavisa vår oppleves som sterkt provoserende, og som et forsøk på å kneble motstanden.

Folk er veldig lei seg for det som nå skjer. Før vi har fått dom i rettssaken mot Staten, og før formelle prosesser i saksbehandlingen er ferdige, så fortsetter våre øverste folkevalgte i kommunen å påstå at utbyggingen er lovlig. Vi mener at konsesjonen er ulovlig, og det er nettopp derfor vi har gått til sak mot Staten. En rettsprosess Ålesund kommunestyre har støtta med en halv million kroner.

I Sunnmørsposten krever ordfører og varaordfører at NTVH tar avstand fra ulovlige aksjoner. Har ordfører og varaordfører grunn til å tro noe annet? 

Organisasjonen «Nei til vindkraftverk på Haramsøya» har jobbet dag og natt siste året på dugnad for å ettergå vedtak gjort av kommune, NVE, OED, regjering og storting, og har allerede fått avdekket flere feil og mangler der noen av disse har blitt rettet som et direkte resultat av jobben vi har gjort. Krogsæter uttaler at samfunnet er best tjent med at man holder seg innenfor lovlige rammer. Da må vi også forvente at myndigheter og forvaltning følger lover og regler. Senest forrige uke ba vi om et møte med politisk og administrativ ledelse i Ålesund kommune for å diskutere innholdet i kravet til en helsekonsekvensutredning som formannskapet har vedtatt å be OED pålegge NVE å få utført. Dessverre så ville de ikke møte oss.

Dersom varaordfører har informasjon eller ønsker å stille oss spørsmål om vår aktivitet og våre holdninger, så er vi bare et telefonnummer unna. Vi hadde satt stor pris på å få en telefon, og aller helst sett at ordfører og varaordfører kom og sto sammen med lokalbefolkningen når delene til vindturbinene tas i land. Dette er det største overgrepet en lokalbefolkning har blitt utsatt for i Ålesund etter krigen. Det ser ikke ut som våre ledende politikere har tatt dette innover seg, til tross for at de har mottatt bekymringsmeldinger både fra legene på Haramsøya og fra andre helsearbeidere. Her er det viktig å påpeke at det vart lagt stor vekt på at dette gjelder alle innbyggerne på øyene, uansett hvilket ståsted de måtte ha i forhold til vindkraftverket. Å komme med insinuasjoner som det har blitt gjort her, vil oppfattes som konflikt forsterkende og ikke dempende slik Krogsæter og Vinje Aurdal sier de ønsker å oppnå. 

Og for ordens skyld, NTVH har vedtekter som forplikter oss på å arbeide etter allmenne demokratiske prinsipp, og  vi har lagt ned et enormt arbeid i denne saka. Vi har en  motpart  og det er staten ved NVE og OED, og ingen andre. Vi ønsker ikke og har aldri ønsket noe annet enn lovlige markeringar, så dette er et merkelig utspill fra politikerne sin side. Det er ennå ikke falt dom i hovedsøksmålet mot staten. En sak som har vært viktig å kjøre fordi den har sett søkelys på en forvaltning som mange, også flere kommuner, mener opererer utenfor loven sine rammer i sin forvaltning.

Vebjørn Krogsæter har frekkhetens nådegave når han prøver å sette arbeidet til organisasjonen vår i et negativt lys. Sammen med kommuneadministrasjonen, både i gamle Haram og Nye Ålesund kommune, har Krogsæter bidratt til å villede kommunestyrepolitikerne til å tro at det var lite de kunne gjøre for å stanse denne uønskede utbyggingen. Dette har de gjort ved å vise til statlig plan, og påstått at kommunen ikke har hatt råderett gjennom plan og bygningsloven. Dette til tross for at NVE også har bekreftet til kommunen at plan og bygningsloven gjelder blant annet på Håneset. Vi har nå sett flere andre kommuner med loven i hånd har vært sitt ansvar bevisst som både planmyndighet og som ansvarlig for støyforurensning og folkehelse.

I en e-post til Eva Kristin Thyri 8. mai 2019 viser Krogsæter til at dette er en «statlig plan, og da er ikke plan og bygningsloven relevant, dessverre». I samme e-post skriver han at han «er overbevist om at vindkraft er en del av løsningen på klimautfordringene våre, ikke problemet.» Da kan man spørre seg om han, tvert imot folkeviljen, ønsker utbyggingen velkommen.

Ordfører Vinje Aurdal har tidligere uttalt til NRK at hun vil snu hver stein i denne saken. Vi oppfatter det slik at det har vært mange steiner som kunne ha blitt snudd, uten at ordfører, varaordfører og flertallet i kommunestyret har vært villige til å gjøre dette. Vi mener at fokus for vår politiske ledelse burde ha vært å gjøre sitt aller ytterste for å stanse denne utbyggingen som kommunen aldri har ønsket velkommen, og ikke å piske opp aggresjon og hos de som er rammet av denne utbyggingen.

Mottoet til Ålesund kommune er: Det vi skal, skal vi vere gode til. Det vi vil, skal vi tore å gjere noko med. Kan ordfører og varaordføreren med handa på hjerte si at de har fulgt dette mottoet i denne saka?

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Petter E. Olsen · 7 måneder siden
    Ikke noe av det som kommer fra den sammeraskete gjengen staurbærere som har makta i Ålesund for tiden bør overraske noen.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 14 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte