Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista
Ytring
18 juli 2021 20:17
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortingsrepresentant for Høyre Vetle Wang Soleim uttaler seg om sykehus til Tidens Krav, og sier følgende:

– Stoltenberg-regjeringen vedtok å bygge et felles akuttsykehus bynært Molde eller Kristiansund, støttet av nordmørsordførerne. Allerede da ble det bestemt av Ap/Sp at det ville bli ei fødeavdeling for Nordmøre og Romsdal.

Stoltenberg & Co satt i regjering i 2010 da det ble vedtatt å legge ned akutt og føde i Kristiansund, så det er helt rimelig at Ap og Stoltenberg får sin del av skylden for denne meningsløse konflikten.

Men de såkalte bynære alternativene kom ikke på bordet før i 2014. Det var da det ble klart at konflikten kom til å ende med én vinner og én taper, og at konflikten ville føre til uopprettelig skade. Da var det Høyre som satt i regjering. Det var også Høyre som besluttet å legge sykehuset til Hjelset, i strid med det direktør Astrid Eidsvik hadde tenkt å anbefale, men konflikten hadde selvsagt blitt like stor om beslutningen hadde falt på Storbakken.

Bakgrunnen for at dette i det hele tatt kunne skje var for øvrig innføring av foretaksmodellen, som både Høyre og Arbeiderpartiet sørget for flertall for, sammen med Fremskrittspartiet.

Både Høyre og Arbeiderpartiet er dermed medskyldige i raseringen av spesialisthelsetjenesten, og stemmene ved høstens stortingsvalg bør dermed gå til andre.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Terje Sundsbø · 2 år siden
    Igjen renspikket løgn fra Nordmørslista og Stig Anders Ohrvik. 

    Helt fra start var det bynære lokaliseringsalternativer, inklusive sentrumsnære lokaliseringer som Eikrem i Molde. Men Astrid Eidsvik utelukket sentrumsnære lokaliseringer, uten annen begrunnelse enn at Eikrem ikke ville blitt akseptert i Kristiansund. Og da var det Ap som satt i regjering, ikke Høyre.

    Løgnaktige nordmørske myter synes å leve sitt eget liv, helt upåvirket av fakta.
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Jakob Sylte · 2 år siden
      @Terje Sundsbø Terje Sundsbø. Din teori om at Ap i Kr.sund var involvert i avklaring av lokalisering Hjelset tror jeg er temmelig korrekt. I 2010 kom det krav fra Ap i Oslo om at Ap i Molde og Kr.sund måtte bli enige om en lokalisering av fellessykehuset. Allerede da tyder det på at man ble enige om Hjelset som den minst dårlige løsningen for Nordmøre. Ap sentralt sin «ku-vending» i lokalsykehus saken fra å være «garantister» til å bli «hatere» dokumenteres i denne saken og Oddvar Nordlis berømmelige uttalelse «…overleve på Gjøvik enn å dø på Hamar». I 2001 var Ap klare på at helseforetaksloven ikke nødvendig vis vill bety nedlegging av lokalsykehus og Stoltenberg framstod som garantist for lokalsykehusene skulle bestå. I 2010 kastet Ap alle lovnader over bord. Hvorfor Ap gjorde denne endringen i politikk er uklar. Vil allikevel tillate meg å anta at Høyre kom med trusler om å frata Ap Veto mot privatisering som framkommer av Helseforetaksloven. Dette er rent gjettverk fra min side, men hvis dette er korrekt vil mye av hendelsen i 2010 og 2014 falle på plass politisk.
      Når det gjelder Astrid Eidsvik så tror jeg at hennes største problem var at hun etisk sett ikke kunne slutte seg til den politisk bestemte lokasjonen Hjelset, men absolutt måtte ta inn hensyn til helse og pasient, osv.
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Terje Sundsbø · 2 år siden
      @Jakob Sylte Jeg har ikke hevdet at Ap i Kristiansund var involvert i lokaliseringen av fellessykehuset til Hjelset i 2014. Det som imidlertid Ap i Kristiansund, og daværende ordfører Øyen, var involvert i, var beslutningen om å stoppe byggingen av Nye Molde Sykehus på Eikrem i 2010.

      At Ap i Oslo skulle ha krevd at Ap i Molde og Kristiansund måtte bli enige om en lokalisering er helt usannsynlig – en slik enighet skjønner alle ville bli en umulighet.

      Lokaliseringsvedtaket i 2014 var i tråd med samtlige eksterne, uavhengige faglige utredninger, som Astrid Eidsvik hadde bestilt for HMR. Helseminister Høie (H) fulgte kun opp den samme beslutningen som var fattet i styret for HMR og HMN. Dette var en faglig beslutning, ikke en politisk beslutning. Eidsvik sitt forsøk på å «nullstille» utredningene som hun selv kalte det, ble avslørt i kvalitetskontrollen av hennes Idefaserapport. Den fikk helslakt, noe som også ble bekreftet under rettsakene.

      Hjelset var altså den beste lokaliseringen for pasientene – Hjelset når flest pasienter, når de raskest, og vil derfor redde flest liv. I tillegg vil Hjelset gi den beste rekrutteringen av fagpersonell.


  • Denne kommentaren er avpublisert.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
Terje Sundsbø 4 minutter siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
Terje Sundsbø 5 minutter siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrDet må uansett sendes inn en bompengeproposisjon, om fjordkryssingen på Møreaksen tas samlet eller om den deles i to trinn. ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse