Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Kristiansund sykehus. Illustrasjonsfoto: Steinar Melby / KSU.NO
Kristiansund sykehus. Illustrasjonsfoto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Hurdalserklæringen står det klart at regjeringen skal sitat: Sikre et trygt føde- og barseltilbud på Nordmøre og i Romsdal og fødeavdeling i Kristiansund. For å lykkes med dette, skal det utarbeides en tiltakspakke for forsvarlig og stabil bemanning i regionen.

Det skal gjennomføres en medisinskfaglig vurdering av hvordan et godt fødetilbud i Kristiansund skal videreføres etter 2025. Videreføring skal ikke forringe kvaliteten i helsetilbudet i regionen for øvrig. Sykehuset på Hjelset skal bygges som planlagt.

Annonse
Annonse

Her slås det fast at det skal være et fødetilbud ved Kristiansund sykehus. Ikke bare frem til at Hjelset står ferdig, men også etterpå. Jeg stiller meg spørrende til hvorvidt dette er kommunisert tydelig nok i rekrutteringsprosessen.

Vi må ha en minste forventning til at helseforetakets ledelse tar «sørger for» ansvaret på alvor. Det er jobben deres. Jeg peker på administrerende direktør i Helse Midt, Stig Slørdahl, som har det øverste ansvaret for at Oppdragsdokumentet til Helse Midt Norge følges opp. Har han fulgt opp sine ansatte som har stått i et krevende arbeid? Har han vært med på å snudd hver en stein for at Helse Møre og Romsdal skal lykkes med å få på plass et trygt føde – og barseltilbud i Kristiansund? Det er godt mulig han har det, men jeg har ikke registrert at han har vært ute og motivert sine ledere, eller betrygget befolkningen på Nordmøre om at dette skal han få til.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Helseminister Ingvild Kjerkol har den samme forventningen selvsagt. En minister har mye makt, men har også ansvaret for å gjennomføre regjeringens politikk. Det ligger ikke hos henne å fravike kravene i oppdragsdokumentet som omhandler fødetilbudet på Nordmøre. Teksten der er hentet fra Hurdalserklæringen. Hvis noe skal endres, må Arbeiderpartiet og Senterpartiet møtes til forhandlingsbordet å reforhandle den politiske plattformen, det skjer neppe.

Vi registrerer at klinikkledelsen ved SNR Kristiansund trekker seg. De oppgir at de opplever det ikke faglig forsvarlig å prøve å åpne fødeavdelingen i Kristiansund, og sier det er nasjonal mangel på fagfolk. Vi beklager dette, rekrutteringsteamet har gjort sitt beste.

Men hvis foretaket klarer å holde en fødeavdeling i Volda forsvarlig åpen, så må vi kunne forvente at de får det til i en by av Kristiansunds størrelse også? Hvis de vil.


Av: Berit Tønnesen
Leder Kristiansund AP

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Anne Mari Sandshamn · 1 år siden
    Det jeg ikke kan forstå hvorfor ikke alt av fødetilbud blir flyttet til det sykehuset som har best fødeavdeling? Nemlig Kristiansund. Der har de fødende en bedre og større fødeavdeling OG trygghet i barneavdelingen vegg i vegg! Det spiller INGEN rolle for de ansatte hvor de jobber, pendlingen er akkurat like lang begge veier, ikke noen kan motsi det! Sykehuset i Molde står jo for forfall, så hvorfor velger de vekk den beste fødeavdelingen? Det er det jeg ikke noengang vil evne å forstå! Klarer du?
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Terje Sundsbø · 1 år siden
      @Anne Mari Sandshamn Det fødes flere barn ved fødeavdelingen i Molde enn i Kristiansund, det har det alltid gjort. Hvilken fødeavdeling er da størst?

      Hva er det som gjør avdelingen i Kristiansund best?

      Kan du forklare hvordan en barneavdeling bistår ved fødsler?
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Anne Mari Sandshamn · 1 år siden
      @Terje Sundsbø Ikke rart det fødes flere barn i Molde, de fødende fra Kristiansund må jo dit for å føde sine barn. Sier seg selv  at det da fødes flere i Molde. Tåpelig argument! 
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Anne Mari Sandshamn · 1 år siden
      @Terje Sundsbø En barneavdeling bistår om noe skulle skje med den lille, men som mann har du nok ikke mye erfaring på det området. Og ejg snakker av egen erfaring. 
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Terje Sundsbø · 1 år siden
      @Anne Mari Sandshamn Du bør lese hva jeg skriver – det fødes flere i Molde enn i Kristiansund, også før fødende på Nordmøre måtte til Molde. Så jeg spør igjen: Hvordan er fødeavdelingen i Kristiansund større enn i Molde?

      Om det skulle tilstøte den nyfødte noe under fødselen på fødeavdelingen, så er det vel akuttavdelingen som bistår, ikke barneavdelingen. Og akuttavdelingen ligger i Molde.
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Anne Mari Sandshamn · 1 år siden
      @Terje Sundsbø  O hellige enfold. Ja så klart det fødes fler i Molde, det bor jo flere mennesker der! Det betyr fortsatt ikke at føden der er den beste. Og ang barneavdeling vs føde, jeg har selv erfart nytten av den rett vel føden, så ti stille om ting du ikke vet noe om! 
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Ketil Strand Andersen · 1 år siden
    De nye lederne må har som resultatmål at fødeavdelingen åpnes med en gang. Det er fullt mulig ved hjelp av vikarer, for med 25 mill disponibelt vil man kunne hente de beste, de enkleste er trolig fra St.Olav. Her vil man også avdekke hvor god kvalitet det har vært på den jobben ledelsen i HMRE har gjort så langt.
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Ketil Strand Andersen · 1 år siden
      @Terje Sundsbø Selvsagt skal man driver forsvarlig, alle skal jo det, men det mest uforsvarlige er jo å stenge avdelingen. Forskningen viser jo at det er uforsvarlig med for lang reisevei, ikke minst når vær og føre ofte er et problem. Å påstå at Krsund skal røve noe som helst blir jo komisk, men det er åpenbart at sånne som deg aldri har hørt om samarbeid for å få til noe, her skal man klamre seg til sitt eget og holde andre borte. Det er et argument som er gjentatt både av romsdalinger og sunnmøringer. Samme som når den lille gutten døde etter at vaktsentralen hadde sagt nei til å sende helikopter fordi det ville svekke beredskapen i Ålesund.
      Det er vanskelig å få tak i faste gynekologer, det er vel en gjentatt påstand her. Ikke desto mindre greide det lokale teamet å få tak i 6 leger til fødeavdelingen i Krsund i løpet av et halvt år, etter at HMR ikke greide å få tak i en eneste. Nå averterer de ikke, og en fødselspermisjon er heller ikke en akutt alvorlig tilstand. Her er det viljen og motivene som går foran Stortingsvedtakene. Den enkle sannhet her er at ledelsen i HMR har ikke vist seg dyktige nok til å oppfylle kravene, der ligger problemet.
      Dersom man antar at de fleste av landets fødeavdelinger har mangel på fødselsleger/gynekologer, er det relevant å stille følgende spørsmål: Hvor mange fødeavdelinger har man stengt som følge av dette? Er det grunn til å tro at her jobber fogderifylket på spreng for å stenge i Krsund, men holde de tre andre åpne? Forøvrig er selvsagt ikke lederen i SMP noe sannhetsvitne i denne saken, tvert i mot, man dokumenterer kun sin egeninteresse.
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Terje Sundsbø · 1 år siden
      @Ketil Strand Andersen Et trygt fødetilbud for Nordmøre og Romsdal eksisterer også når kun den ene fødeavdelingen er i drift. Slik som eksempelvis sommerstid, da avdelingene vekselsvis er stengt. Denne praksisen har vært fulgt i årtier, og blir ikke mindre trygg resten av året, selv om ferdigstillelsen av fellessykehuset på Hjelset nærmer seg.

      Kvaliteten i fødselsomsorga trumfar over kort reiseveg, seier Nils-Halvdan Morken, leiar i Norsk gynekologisk foreining.

      https://www.nrk.no/mr/meiner-bunadsgeriljaen-fokuserer-for-mykje-pa-kort-reiseveg-til-foden-1.14744149

      Du bør lese dette:
       «Når jeg ser hvordan både sykehuset i Molde og Kristiansund i dag strever med å rekruttere i fag etter fag, er jeg blitt overbevist om at et nytt, sammenslått sykehus er helt nødvendig hvis vi skal beholde noe som helst av spesialisthelsetilbudet i fylket nord for Romsdalsfjorden», sier Carina Wollan Myhre, avtroppende assisterende klinikksjef i Helse Møre og Romsdal. Og fortsetter: «Når beskjeden fra statsråden er at dette politiske narrespillet likevel skal fortsette på ubestemt tid, kan jeg ikke annet enn å ta konsekvensen og trekke meg.»
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Ketil Strand Andersen · 1 år siden
      @Terje Sundsbø To fødeavdelinger er bedre enn èn. Hvis sentralisering er det beste, hvorfor har ikke M&R èn fødeavdeling i Ålesund? Eller Midt-Norge èn fødeavdeling i Trondheim? Kirsebærplukking av argumenter er heller ikke noe jeg gidder å lese. Det finnes mange forskerne som sier det motsatte. Myhre tar feil. Det er befolkningen som velger politikere basert på ønsker om hvordan vi vil ha det. Men politikerne må også sørge for at det følger ressurser med vedtakene, i dette tilfelle må man sørge for en langsiktig strategi når det gjelder utdanning av fagfolk, krisene oppstår når dette ligger 10 år etter skjema, og den siste som har skylden for det er Høie. At de tre mellomlederne går, er jo naturlig ettersom de ikke har greid å levere, tross imponerende innsats. Men rekrutteringen til Krsund har jo fungert, man har greid å rekruttere. Men det man har brukt som unnskyldning har vært prinsipper mot vikarer for å fylle opp midlertidige vakter ved uforutsette fravær, noe som skjer overalt i arbeidslivet ellers. Det er tydeligvis i viljen problemet sitter.
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Terje Sundsbø · 1 år siden
      @Ketil Strand Andersen To fødeavdelinger er dårligere enn én, fordi det bare er bemanning til den ene.

      Hvis desentralisering er best, hvorfor er det ikke en fødeavdeling i hver kommune?

      Det er ikke bare Myhre som hevder at det er umulig å rekruttere tilstrekkelig med fagfolk. Johan Kippervik, som er kristiansunder og har et stort engasjement for sjukehustilbudet, er åpenhjertig når han til Tidens Krav sier: 
      "Det er veldig synd at en enkeltsak for en tallmessig liten gruppe pasienter har fått så stor oppmerksomhet og tatt så mye tid. Det har ført til at folk som er ledere ikke ser seg mål på å fortsette i jobben fordi politikk trumfer fag".
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Alf Helge Fevaag · 1 år siden
    Hadde AP virkelig ment dette som Tønnesen skriver, ja så hadde de stemt JA til å bevare fødeavdelingen på Nordmøre også ETTER at sykehuset på Molde har åpnet!

    Dette er bare starten på en lang valgkamp, som for AP vil føre til enda lavere oppslutning for skammens parti! Heldig vis...!

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 4 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse