Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista
Ytring
11 august 2022 12:52
Del på Facebook
Kristiansund sykehus. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Kristiansund sykehus. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det å gå av når man ikke klarer å gjennomføre det som er forventet, er et statement som det står respekt av. Det finnes dessverre mange eksempler på personer som klamrer seg til godt betalte stillinger til tross for at det er åpenbart at de ikke har vilje eller evne til gjennomføring. Slik sett er det grunn til å ha respekt for de tre mellomlederne som nå forlater helseforetaket. Samtidig er det litt uklart om det er evnen eller om det er viljen til gjennomføring som mangler. Og selv om de tre mellomlederne går av samtidig, selv om de åpenbart har snakket sammen på forhånd, og selv om de sender ut en felles pressemelding, så er det nok grunn til å huske at de tre mellomlederne selvfølgelig er tre selvstendige personer.

Jeg har hatt gleden av å møte både Johan Kippervik og Carina Wollan Myhre, og den kommunikasjonen jeg har hatt med dem forteller meg at de har hatt et genuint ønske om å oppfylle de forventningene som er stilt til dem fra befolkningen, fra stortinget og fra regjeringen. Georg Johnsen har jeg ikke møtt, så hva som er hans utgangspunkt har jeg like mye eller lite forutsetninger til å mene noe om som alle andre som følger med i media.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Men det som uansett er grunn til å merke seg, er at fagfolkene her sier at de mener noe annet enn det befolkningen mener; både det befolkningen i Kristiansund gir uttrykk for gjennom sitt engasjement, og det befolkningen gir uttrykk for gjennom sine representanter på stortinget som faktisk har vedtatt at fødeavdelingen i Kristiansund skal være åpen.

Det er særlig verdt å merke seg at det blir vist til at å åpne fødeavdelingen i Kristiansund kan true de andre fødeavdelingene i fylket. Men det er altså ingen av de andre fødeavdelingene som har et stortingsvedtak på at de skal være åpne. Likevel registrerer jeg at konklusjonen har en viss «faglig» støtte.

Annonse
Annonse

Det er bare ett problem med dette. Det er faktisk ikke fagfolkene som skal bestemme strukturen på spesialisthelsetjenesten, - eller strukturen på noe som helst for den del. I et demokrati er det befolkningen som gjennom sine valgte representanter skal ta beslutninger om overordnet strategi og struktur, så er det opp til fagfolkene å anskueliggjøre utfordringene med å gjennomføre det som er besluttet. Jeg tviler ikke et øyeblikk på at det er utfordrende å bemanne en fødeavdeling, enda mindre en fødeavdeling som er nedleggingstruet. Men det er ikke opp til fagfolkene å løse dette problemet, det er opp til de politiske myndighetene. Er det for lite fagfolk så er det opp til politikerne å gjøre noe med det. Først og fremst er det kanskje om å gjøre å utdanne flere av de fagfolkene det er for få av. I tillegg er det kanskje nødvendig å se på lønn- og arbeidsvilkår i de enhetene som mangler fagfolk. Og ikke minst: Slutte å legge ned sykehus og sykehusavdelinger.

Foretaksmodellen er ikke en egnet modell til å ivareta demokratiske prinsipper. Foretaksmodellen er derimot en modell som legger til rette for mer teknokrati, og mindre demokratisk innflytelse. Foretaksmodellen ble vedtatt av et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet, og det kan se ut til at bakgrunnen for innføring av foretaksmodellen var nettopp et ønske om å flytte ansvar og myndighet bort fra demokratisk påvirkning og over til teknokratiske beslutninger. Slik sett er alt i skjønneste orden for statsråd Ingvild Kjerkol, som har vært tydelig på at hun ønsker å beholde foretaksmodellen. Jeg merker meg for øvrig at statsråden mener at regjeringen har oppfylt det som står i Hurdalsplattformen ved å gjenåpne fødeavdelingen i Kristiansund i tre uker før sommeren.

Det spørsmålet vi bør stille oss, er om den innsatsen som har vært gjort fra helseforetakets side har hatt som mål å gjenåpne fødeavdelingen i Kristiansund på permenant basis, eller om målet hele tiden har vært å bevise at det ikke er mulig.

Å miste et sykehus og en fødeavdeling er alvorlig nok. Men dersom teknokratiet vinner frem på bekostning av demokratiet er det faktisk enda større grunn til bekymring. Å akseptere dette vil derfor være en fallitterklæring for alle folkevalgte, på alle nivå.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 1 år siden
  Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista, sier: «Er det for lite fagfolk så er det opp til politikerne å gjøre noe med det.» Et meget effektivt tiltak er å slå sammen sykehusene på Nordmøre og Romsdal til ett. Det er det motsatte av hva Ohrvik foreskriver, slutte å legge ned sykehus og sykehusavdelinger.

  Hurdalsplattformen sier at videreføring av fødeavdelingen i Kristiansund ikke skal forringe kvaliteten i helsetilbudet i regionen for øvrig. Det impliserer jo at de øvrige fødeavdelingene fortsatt skal holdes åpne. Ohrvik antyder at dette hensynet bør fravikes.

  Ohrvik mener det spørsmålet vi bør stille oss, er om den innsatsen som har vært gjort fra helseforetakets side har hatt som mål å gjenåpne fødeavdelingen i Kristiansund på permanent basis, eller om målet hele tiden har vært å bevise at det ikke er mulig. Da spenner han bena unna sin støtte til Johan Kippervik og Carina Wollan Myhre, som har vært viktige personer bak den innsatsen Ohrivk stiller spørsmålstegn ved.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Anne Mari Sandshamn · 1 år siden
   @Terje Sundsbø Det jeg ikke kan forstå hvorfor ikke alt av fødetilbud blir flyttet til det sykehuset som har best fødeavdeling? Nemlig Kristiansund. Der har de fødende en bedre og større fødeavdeling OG trygghet i barneavdelingen vegg i vegg! Det spiller INGEN rolle for de ansatte hvor de jobber, pendlingen er akkurat like lang begge veier, ikke noen kan motsi det! Sykehuset i Molde står jo for forfall, så hvorfor velger de vekk den beste fødeavdelingen? Det er det jeg ikke noengang vil evne å forstå! Klarer du?
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 1 år siden
   @Anne Mari Sandshamn Det fødes flere barn ved fødeavdelingen i Molde enn i Kristiansund, det har det alltid gjort. Hvilken fødeavdeling er da størst?

   Kan du forklare hvordan en barneavdeling bistår ved fødsler?
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Anne Mari Sandshamn · 1 år siden
   @Terje Sundsbø Når de fødende fra Nordmøre må til Rmosdalen får  å føde, så ja, da stiger statistikker nor Molde. Logisk.  Dumt argument av deg. 
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Anne Mari Sandshamn · 1 år siden
   @Terje Sundsbø En barneavdeling bistår om noe skulle skje med den lille, men som mann har du nok ikke mye erfaring på det området. Og ejg snakker av egen erfaring. 
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 1 år siden
   @Anne Mari Sandshamn Du bør lese hva jeg skriver – det fødes flere i Molde enn i Kristiansund, også før fødende på Nordmøre måtte til Molde. Så jeg spør igjen: Hvordan er fødeavdelingen i Kristiansund større enn i Molde?

   Om det skulle tilstøte den nyfødte noe under fødselen på fødeavdelingen, så er det vel akuttavdelingen som bistår, ikke barneavdelingen. Og akuttavdelingen ligger i Molde.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 3 timer siden Er fergefri E39 realistisk?
Fornuftige refleksjoner Paul!  Det som blir det aller viktigste er å bytte ut regjeringen i september 2026, slik at fornuften ...
Ketil Strand Andersen 7 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
@Terje SundsbøEg peika på at Trude Brosvik sa meir. Ja  ho ville ha rassikring av Tokagjelet også. Så det er korrekt. ...
@Terje SundsbøHar du lest protokollen frå Fylkestinget der dei behandla RTP?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse