Annonse
Annonse
Frank Sve, stortingsrepresentant for FrP
Ytring
18 august 2022 20:00
Del på Facebook
Illustrasjon: Rambøll
Illustrasjon: Rambøll
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Når Statens vegvesen ikkje klarer å prosjektere og beregne ei bru slik som på Tretten som knekker ihop etter få år, korleis skal vi kunne ha tillit til planlegging av Møreaksen, snart 400 m under fjorden rett gjennom omfattande jordskjelvforkastningar?

Seinast sist natt vart det registrert to større jordskjelv rett sør om Romsdalsfjorden.

Har vi og kan vi ha tillit til at Statens vegvesen veit kva dei holder på med ang Møreaksen og jordskjelvområdet?

Det er også svært dramatisk når ei stor bru slik som på Tretten kollapsar. Enda verre er det at Statens vegvesen godkjente denne brua få veker før den knakk ihop i pinneved.

Korleis kan slikt skje, korleis kan eit planleggings- og berekningsregime i Statens vegvesen faktisk kunne godkjenne slike aldeles greinalause byggverk som trebrua på Tretten?

Når slikt skjer blir det nødvendig med omfattande gransking av hendelsen på Tretten, men like mykje heile planlegging, berekning- og godkjenningsregimet i Statens vegvesen.

Ei bru slik som den på Tretten skal vare i minst 75 år, og helst vesentlig lenger. At den så kollapsar etter nokre få år er rett og slett skremmande.

Dette får meg til å undrast over om nødvendig tryggheit er forsvarleg handsama, planlagt og prosjektert også i andre større samferdselsprosjekt rundt omkring i landet?

Eg det prestisje som styrar dette, på bekostning av sunn fornuft, tryggheit og sikre byggverk?

Det SKAL være trygt å ferdast på norske vegar, bruer, tunellar osv.

Korleis er då til dømes planlegginga, prosjekteringa, berekningane og alle nødvendige faktorar ikring verdensrekord i undersjøisk tunell som planleggast på Møreaksen? Korleis kan denne garantert være trygg gjennom omfattande jordskjelvforkastningar når vi ser at Statens vegvesen ikkje klarar å beregne trygt ei simpel bru?

annonse

Eg er skeptisk, svært skeptisk og vil kreve full gransking av tryggheita og sikkerheita for planlegginga av Møreaksen.

Ved å fremme eiga sak til Stortinget for dette, vil eg utfordre regjering og samferdselsminister der dei klart og tydeleg skal få garantere at Møreaksen sitt høgrisikoprosjekt er 100% trygt.

Kan dei garantere at det faktisk er trygt og sikkert for folk flest og næringslivet å bruke Møreaksen sin snart 400 m undersjøiske tunell rett gjennom omfattande jordskjelvforkastningar dersom den blir bygd?

Ein slik garanti er nødvendig, spesielt med tanke på at Stortinget ikkje behøv å bygge Møreaksen under fjorden i høgrisiko, då det faktisk er fleire alternativ slik som Romsdalsaksen oppe på sjøen risikofritt.

annonse

Statens vegvesen har arrogant feid vekk all kritikk, skepsis og fagleg bekymring ikring jordskjelvsproplemstikken ved Møreaksenprosjektet.

Er dette gjort på grunn av prestisje, eller faktisk kompetanse og fakta, og kven i Statens vegvesen kan garantere tryggheita?

Møreaksen prosjektet er eit høgrisikoprosjekt som staten Norge aldri må finne på å bygge.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    jon ingar eik · 1 måneder siden
    SVV har angående lojal, er kun det til seg selv, og sine kameraderi kammerater lokalt, ansvar til jordskjelv, sikkerhet, og ekstreme driftskostnader, store klimautslipp,  bryr ikke SVV i M&R seg med idet hele tatt, heller ikke at en samlet transportbransje, og folk flest heller ikke vil ha fenger ikke den lille gruppen som sår frem som faglig, de er så ufaglig som det går an, M&R er den eneste region som forlenger E39 med hele 50km, med MA, og Hafast, til dobbel pris, mens resten av E39 fylkene effektiviserer E39 og korter inn like mye som vi forlenger, en horribel SVV etat vi har i Molde.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Anne Mari Sandshamn · 1 måneder siden
    De jordskjelvene våknet jeg av i natt. Var rett ekkelt. 
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Det burde vel være en selvfølge at større deler av planområdet avsperres for ferdsel. Hvilke andre industriområder kan man bevege ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Vanskelige veivalg?
Frank Sve og Listhaug (Frp) sier: «Det er en skandale om regjeringen nå vil tråkke på bremsen. For å unngå en ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Vanskelige veivalg?
Frank Sve har mange merkelige utspill, blant annet:«Korleis er då til dømes planlegginga, prosjekteringa, berekningane og alle nødvendige faktorar ikring ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Store deler av Nordmøre når Hjelset raskest
@Arne AlmaasHva er problemet med NRK? Rasmussen korrigerer feilaktige avisinnlegg – kampen mot Fake News bør også NRK støtte. Ellers har ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Store deler av Nordmøre når Hjelset raskest
@Geir M PunnerudDu klandrer Rasmussen for å helle bensin på bålet, uten å nevne de som stadig vekk setter fyr på nye ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Store deler av Nordmøre når Hjelset raskest
@Anne Mari SandshamnDet er ikke jeg som finner på disse hullene i bemanningsplanen. Dette ble senest orientert om i styremøtet i HMR ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte