Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista
Ytring
07 oktober 2022 09:27
Del på Facebook
Bunadsgeriljaens leder, Marie Grødahl Brekkan (t.v.), konfronterer statsråd Ingvil Kjerkol (t.h.), leder i Helse Møre og Romsdal, Øyvind Bakke (midten) og leder i Helse Midt, Stig Arild Slørdahl (bak). Foto: Steinar Melby /KSU.NO
Bunadsgeriljaens leder, Marie Grødahl Brekkan (t.v.), konfronterer statsråd Ingvil Kjerkol (t.h.), leder i Helse Møre og Romsdal, Øyvind Bakke (midten) og leder i Helse Midt, Stig Arild Slørdahl (bak). Foto: Steinar Melby /KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

«Anmodningsvedtaket anses som fulgt opp», skriver helse- og omsorgsdepartementet om fødeavdelingen i Kristiansund i regjeringens forslag til statsbudsjett.

Statsråd Ingvild Kjerkol presiserer imidlertid i en pressemelding at «avdelingen vil bli gjenåpnet dersom et faglig forsvarlig tilbud kommer på plass». Det kan se ut som det er et handlingsrom i den formuleringen, men det er i tilfelle et handlingsrom som helt og holdent tilhører helseforetaket. Men siden statsråden vet hva helseforetaket vil, er det mest av alt en formulering som er valgt for å gi inntrykk av handlingsrom, og for å gi inntrykk av vilje. Den viljen er ikke til stede, men det er fortsatt viktig å fremstille det slik, for å holde regjeringspartnere, velgere og egne partifeller i ro.

Igjen får foretaksmodellen gjennomgå. Men det er nettopp dette foretaksmodellen er konstruert for å kunne gjøre. Foretaksmodellen er et utspekulert verktøy som er konstruert for at Stortinget, regjeringen og ansvarlig statsråd skal kunne skyve helseforetakene foran seg og la direktørene og styrene ta støyten når statsråden tar upopulære beslutninger. Og det er årsaken til at foretaksmodellen blir stående. Det kan se ut som foretaksmodellen er et dårlig verktøy, men i virkeligheten er den et aldeles utmerket verktøy for de som vil bruke den slik den er tenkt. Og det vil statsråden.

Ifølge statsråd Ingvild Kjerkol er stortingets vedtak om å sikre fortsatt drift av fødeavdelingen i Kristiansund formidlet og fulgt opp. Vedtaket er formulert slik:

«Stortinget ber regjeringen instruere Helse Midt-Norge RHF om å sikre fortsatt drift av fødeavdelingen i Kristiansund i tråd med Stortingets vedtak nr. 574 (2019–2020).»

annonse

Nå protesteres det selvsagt heftig i Kristiansund, for fødeavdelingen er jo beviselig ikke i drift. Og enhver sunn fornuft tilsier jo da at vedtaket ikke er fulgt opp. Men dette handler ikke om sunn fornuft. Det handler om politikk. Det handler om politikernes styringsverktøy. Det handler om foretaksmodellen.

Og med foretaksmodellen som et sinnrikt og utspekulert utformet verktøy, kan statsråden si at stortingets anmodningsvedtak er fulgt opp. Det står ikke i vedtaket at statsråden skal sikre fortsatt drift av fødeavdelingen. Det står at statsråden skal instruere foretaket om å sikre fortsatt drift av fødeavdelingen. Og det har hun jo gjort.

Dette handler ikke først og fremst om manglende evne, det handler om manglende vilje. Og statsrådens manglende vilje får sannsynligvis ingen konsekvenser. I verste fall kan det se ut som statsråden er litt slapp i klypa. Men det kan hun nok leve med. Den eneste mulige konsekvensen på kort sikt er at regjeringspartneren går ut av regjering. Men det betinger at regjeringspartneren er uenig i de beslutningene som er tatt. På litt lenger sikt er det jo selvfølgelig mulig at upopulære beslutninger fører til velgerflukt. Men akkurat den bekymringen ser ut til å være helt fraværende hos dagens regjering. Ikke bare på dette ene området, men på veldig mange saker som er viktige for velgerne holder dagens regjering stø kurs mot stupet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Frode Hoseth · 2 måneder siden
    Idag den 07.10.2022 er Norges dag der Den Norske Nobelkomiteen sender signaler om (grunnleggende) menneskerettigheter, demokratiet og fredelig sameksistens for andre land der ute i den store verden.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Det er mange gode grunner for å bygge ut fergeavløsingsprosjekter, slik som Møreaksen. Bl.a. fordi fergebommer er nede mesteparten av ...
Rune Kristiansen 2 dager siden Folket er ikke til for staten
Frp skuffer ikke. Å kutte mottak av kvoteflyktninger er ikke mindre enn umenneskelig og dette tankesettet gjennomsyres partiet av. 50 øre ...
Anne Mari Sandshamn 7 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte