Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringens politikk gjør en situasjon som allerede var krevende for folk flest enda verre. Mange vil måtte stå med lua i hånda utenfor et sosialkontor for første gang.

Å skjule usosiale kutt og massive økninger i skatter og avgifter bak at budsjettet er «stramt» er rett og slett ufint spill av Arbeiderpartiet. Sannheten er at regjeringen vil bruke 164,4 milliarder mer enn i fjor. Dette er en økning i utgiftene på hele 10,6 prosent. Det er faktisk bare Samferdselsdepartementet som får reelle kutt.

Annonse
Annonse

Det er betegnende at det viktigste for verdiskapningen, infrastrukturen vår, er det eneste politikkområdet som faktisk får mindre penger med denne regjeringen.

Dette budsjettet er først og fremst en gigantisk overføring av verdier fra privat sektor og vanlige folk til statskassen. Sp og Ap har foreslått å heve skattene mer enn kommunistene i Rødt. Samtidig øker statens inntekter med 1316 milliarder kroner, opp 84,4 prosent fra året før.

For å begrunne sine avgiftsøkninger, kutt i turnusstillinger for leger, øking i egenandelene på medisiner, stans i bygging av nye sykehjemsplasser og avlysning av viktige veiprosjekter har regjeringen skjøvet frykten for økt rente foran seg.

Annonse
Annonse

Sannhetene er at Finansdepartementet selv innrømmer at budsjettet i beste fall ikke vil bidra til redusert rente, og i verste fall faktisk vil føre til økte renter.

Budsjettet demper ikke prispresset og gjør ikke økonomien til folk og bedrifter bedre. Det er ikke bare noen udefinerte «rikinger» Støre straffer for å fylle statens pengebinge. Vanlige folk og vanlige bedrifter går nå en usikker tid i møte.

De som derimot får langt bedre økonomi er Arbeiderpartiets og Senterpartiets venner. LO, som har tre plasser i Aps sentralstyre, drar stor nytte av en historisk økning på 29 prosent i fagforeningsfradraget. Landbruksdepartementet er budsjettvinner med en økning på 24,7 prosent. Gjennomgående kuttes det i mange organisasjoner – bortsett fra de som støtter regjeringens politikk.

Stadig færre tror på Støre når han skryter av sin egen regjering. Velgerne har skjønt at vi har en regjering som bare gjør krisen verre. Det folk og bedrifter trenger nå er en solid strømstøtte, med 100 prosent kompensasjon over 50 øre, at vi fjerner drivstoffavgiftene og halverer matmomsen.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse