Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Whitfieldink / Pixabay
Illustrasjonsfoto: Whitfieldink / Pixabay
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hustadvika kommune har pr 1. januar 2023, 13 342 innbyggere. Av disse er omtrent 2023 innbyggere over 80 år. Enda vi visste at eldrebølgen kom, vedtok flertallet i kommunestyret i november 2020 å legge ned Farstad Omsorgssenter med heldøgnsplasser til 23 beboere.

Bygget ble innflytningsklart i oktober 1986 med senger /rom til 25 beboere. Intensjonen var at det skulle være en institusjon der beboerne skulle greie seg litt selv, med eget kjøkken som laget hjemmelaget mat til både beboerne og etter hvert eldre i bygda, arbeidsstue som mottok både husets beboere og dagpasienter. I 2012 ble det foreslått at den skulle legges ned for å spare penger, selv om de holdt sine rammer. Etter stor kamp i kommunestyret ble det omdøpt til Farstad Omsorgssenter og fikk bestå. Etter den tid er huset oppgradert med både nye vinduer, dører, skiftet ut vegger/bordkledning, oppgradert kjeller og kjøkken m.m. Kun maling av taket og dreneringen rundt huset gjensto på ønskelisten. Dvs. kommunen har satset mange millioner på bygget. Pleierne la tung vekt på trivsel og aktiviteter for de eldre. I 2018 gjennomgikk kommunen i etterkant av en rapport utført av konsulentfirmaet PWC der de gikk gjennom utfordringene i kommunens pleie- og omsorgssektor. I 2019 kom forslaget om å fjerne en institusjon for å spare, igjen opp. Kommunen skulle satse på å bygge skoler så i november 2020 bestemte flertallet SP, KRF, SV og MDG at Farstad Omsorgssenter skulle legges ned til store protester fra innbyggerne i kommunen for å spare 15 mill.pr år. Flertallet i Hustadvika mente folket ønsket å bo lengst mulig hjemme og ønsket heller å satse på hjemmesykepleien.

Allerede innen sommeren 2021 var alle beboerne flyttet ut til andre institusjoner, både på kort og langtidsplasser rundt om i kommunen. Kommunedirektøren kunne nå sette i gang sitt arbeid og sammen med en liten gruppe fra Teknisk dro de rundt i 2 år og så på bygg i andre kommuner, samt for å vurdere Farstad Omsorgssenter. Resultatet ble å rive huset og bygge 7 omsorgsboliger til en kostnad på 47,5 mill.

Men hva har skjedd siden? Mange syke venter på en plass i institusjoner, men alt er fullt. Korttids- og rehabilitets-avdelingene i kommunen er fylt opp av pasienter som egentlig trenger langtidspleie og pårørende sliter med å få hverdagen til å gå opp da de i tillegg til egne interesser må ta seg av sine kjære som har et stort behov for pleie og omsorg i en institusjon. Bare i januar hadde kommunen 95 overliggere på sjukehusene som ventet en plass og i 2021 og 2022 hadde Hustadvika til sammen 288 overliggere. Det koster virkelig penger når vi vet ett døgn koster over 5000,- . I tillegg skjules det mange mørketall, for pårørende som må ta seg av sine kjære i hjemmene med hjelp av hjemmesykepleien. Hvordan skal det bli når eldrebølgen virkelig setter inn i Hustadvika? Hva skjer om 20-30 år, skal vi greie oss selv?

Ønsker at Farstad Aldersheim gjenåpnes

Hustadvika FrP ønsker en god alderdom for kommunens innbyggere. Vi ønsker at Farstad Aldersheim gjenåpnes som intensjonen ved bygget var da det ble bygget i 1986, med rom for 25 beboere som trenger omsorg og pleie, og med aktivitetsstue. Om Kommunedirektøren og flertallet vil, kan taket på huset heves og 7 -8 leiligheter bygges der. Dette er etter vår politikk den beste, billigste og enkleste løsningen for kommunens innbyggere istede for utslitte pårørende og overliggere på sjukehus når vi snart skal møte fremtidens eldrebølge.


Av: Inger Lise N. Skogstad
Hustadvika Frps kommunestyremedlem og 4. kandidat på Fylkestingslisten for Møre og Romsdal FrP

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Bjørn Ove Angvik 15 minutter siden Kristiansund knyttes til Hitra og Frøya med ferje
Det er utrolig mye vassing i graut i denne saken om ferge Hitra -Aure. Hvem holder tilbake? Fylkeskommunen?  Dette kan ...
Ferger er miljøverstinger. De har et enormt energiforbruk grunnet stor vannmotstand.Elbiler som kjører fergefritt er en miljøvinner.
Alle meningsmålinger viser at folket ønsker å reise fergefritt. Det inkluderer også de som foretrekker Romsdalsaksen, en fergefri kryssing av ...
@Terje SundsbøOg?
@Geir Ole SætremyrSvaret ditt står til stryk.
Hans-Peter Kaaresen 6 dager siden Er fergefri E39 realistisk?
Fornuftige refleksjoner Paul!  Det som blir det aller viktigste er å bytte ut regjeringen i september 2026, slik at fornuften ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse