Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Sulfidprøve, malakittutfelling, 2020. Foto: Oljedirektoratet
Sulfidprøve, malakittutfelling, 2020. Foto: Oljedirektoratet
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Olje- og energiutvalget i Kristiansund kommune ser meget positivt på den pågående prosessen for å åpne områder på norsk sokkel for leting etter og utvinning av havbunnsmineraler.

Tilgang på kritiske mineraler er avgjørende for det grønne skiftet og energitransformasjonen med følgende elektrifisering av stadig nye sektorer. Samtidig understreker den geopolitiske situasjonen risikoen dersom man gjør seg ensidig avhengig av Kina og enkelte afrikanske land i utvinning og forsyning av slike mineraler.

Annonse
Annonse

Dyphavet er lite kartlagt, og dagens kunnskap om en rekke egenskaper ved både havbunnsmineralvirksomhet og miljøverdiene som kan påvirkes er svært sparsom. Derfor er det viktig at vi henter kunnskap om konsekvensene som utvinning av havbunnsmineraler før man setter i gang virksomhet i et område.

Konsekvensutredningen slår fast at det store området som utredes «ligger langt fra land og dermed uinteressant for en stor del av fiskeflåten». Vi vurderer det som betryggende at leting etter og utvinning av havbunnsmineraler ikke er i konflikt med fiskeriene.

Foreløpig finnes, på verdensbasis, ingen igangsatte kommersielle utvinningsprosjekter. Teknologien som skal til for å hente opp havbunnsmineraler er ennå under utvikling.

Annonse
Annonse

Norge har et fortrinn med sin lange tradisjon for god forvaltning og forsvarlig utnyttelse av naturressurser. Landet og kysten har omfattende erfaring med offshoreindustri og maritim virksomhet og maritime operasjoner pluss en omfattende prosessindustri. Havbunnsmineralutvinning er en av næringene som kan utvikles på skuldrene av denne kompetansen, slik vi har uttrykt om havvind, og at en hovedmålsetting er å bygge en ny industri for Norge. Kristiansund er en av kommunene som må endre seg etter hvert som petroleumsindustrien fases ut, og vi har gode forutsetninger for en slik ny industri der vi både har beliggenhet, kompetanse og næringsareal.

Vi har nå fått en ny lov om havbunnsmineraler, og en naturlig, og for omverdenen selvsagt videre prosess er åpning av havområder for å undersøke ressursgrunnlag og hente kunnskap om vi kan utvinne eventuelle mineraler på en miljømessig akseptabel måte.

Norge har lang tradisjon for å ha en kunnskapsbasert tilnærming til nye næringer, slik må det også være i dette tilfellet.

(Kilde: Oljedirektoratet)

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 4 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
@Terje SundsbøEg peika på at Trude Brosvik sa meir. Ja  ho ville ha rassikring av Tokagjelet også. Så det er korrekt. ...
@Terje SundsbøHar du lest protokollen frå Fylkestinget der dei behandla RTP?
@Geir Ole SætremyrVestland fylkeskommune prioriterer ikke rassikring av turistveier og vedlikehold av veiene mellom fergeleiene framfor fastlandssamband til egne innbyggere. De skal ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse