Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Del på Facebook
Sulfidprøve, malakittutfelling, 2020. Foto: Oljedirektoratet
Sulfidprøve, malakittutfelling, 2020. Foto: Oljedirektoratet
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Olje- og energiutvalget i Kristiansund kommune ser meget positivt på den pågående prosessen for å åpne områder på norsk sokkel for leting etter og utvinning av havbunnsmineraler.

Tilgang på kritiske mineraler er avgjørende for det grønne skiftet og energitransformasjonen med følgende elektrifisering av stadig nye sektorer. Samtidig understreker den geopolitiske situasjonen risikoen dersom man gjør seg ensidig avhengig av Kina og enkelte afrikanske land i utvinning og forsyning av slike mineraler.

annonse

Dyphavet er lite kartlagt, og dagens kunnskap om en rekke egenskaper ved både havbunnsmineralvirksomhet og miljøverdiene som kan påvirkes er svært sparsom. Derfor er det viktig at vi henter kunnskap om konsekvensene som utvinning av havbunnsmineraler før man setter i gang virksomhet i et område.

Konsekvensutredningen slår fast at det store området som utredes «ligger langt fra land og dermed uinteressant for en stor del av fiskeflåten». Vi vurderer det som betryggende at leting etter og utvinning av havbunnsmineraler ikke er i konflikt med fiskeriene.

Foreløpig finnes, på verdensbasis, ingen igangsatte kommersielle utvinningsprosjekter. Teknologien som skal til for å hente opp havbunnsmineraler er ennå under utvikling.

annonse

Norge har et fortrinn med sin lange tradisjon for god forvaltning og forsvarlig utnyttelse av naturressurser. Landet og kysten har omfattende erfaring med offshoreindustri og maritim virksomhet og maritime operasjoner pluss en omfattende prosessindustri. Havbunnsmineralutvinning er en av næringene som kan utvikles på skuldrene av denne kompetansen, slik vi har uttrykt om havvind, og at en hovedmålsetting er å bygge en ny industri for Norge. Kristiansund er en av kommunene som må endre seg etter hvert som petroleumsindustrien fases ut, og vi har gode forutsetninger for en slik ny industri der vi både har beliggenhet, kompetanse og næringsareal.

Vi har nå fått en ny lov om havbunnsmineraler, og en naturlig, og for omverdenen selvsagt videre prosess er åpning av havområder for å undersøke ressursgrunnlag og hente kunnskap om vi kan utvinne eventuelle mineraler på en miljømessig akseptabel måte.

Norge har lang tradisjon for å ha en kunnskapsbasert tilnærming til nye næringer, slik må det også være i dette tilfellet.

(Kilde: Oljedirektoratet)

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 5 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 5 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJeg fikk ikke svar på mitt spørsmål... Så jeg gjentar det i håp om at du faktisk er voksen nok ...
Ketil Strand Andersen 9 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innleggets hovedbudskap er bra, sett i lys av den gammeldagse måten å se på kjernekraft, at det er noe vi ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte