Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Foto: Thomas Brun / NTB
Foto: Thomas Brun / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Kreativitet og innovasjon er selve skjelettet i den norske folkesjela! Det er forutsetningen og grunnlaget for vekst og utvikling av Norge som nasjon – vår omstillingsevne.

Vi er nå mer utfordret en noensinne på omstilling – GRØNN omstilling og kreativitet og innovasjon etterspørres blant stadig flere næringer.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

«Frihetsmaskinen» kaller Harald Eia det (i NRKs serie «Sånn er Norge»), Norges suksess for vår velstand og vår fornøydhet. Å være fri til å kunne velge – tenke fritt – være kreativ – Ikke bundet av ytre regulerte rammer og styringer.

Hva er så grunnlaget for å være kreativ og innovativ? Hvordan blir vi det? Hvilken utdanning tar vi for å få den kompetansen? Hvordan kan vi sørge for at de som kommer etter oss har denne kompetansen?

Kreativitet er som en muskel – den er medfødt – men den må trenes. Og den beste treningen er LEK – og vi vet at lek og kreativitet har betydning for barns utvikling og mentale helse.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Barne- og ungdomsarbeidere, pedagoger, barnehagelærere og øvrige ansatte i barnehagene våre vet nettopp dette. De arbeider hver dag for å nettopp å stimulere og tilrettelegge for barns utvikling gjennom lek. Leken er trygg, befriende, du setter grenser og rammer selv, du velger når du skal være inn i leken og når du vil ut, du kan bearbeide vonde/leie hendelser, øve på ting du er redd for eller gjenoppleve gode opplevelser du har lyst til å oppleve på nytt.

I rammeplan for barnehagen står det som følger:

Leken skal ha en sentral plass i barnehagen, og lekens egenverdi skal anerkjennes. Barnehagen skal gi gode vilkår for lek, vennskap og barnas egen kultur. Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling. Barnehagen skal inspirere til og gi rom for ulike typer lek både ute og inne. Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek – alene og sammen med andre.

Hentet fra «Barnehagens formål og innhold» i «Rammeplan for barnehagen.

Jeg velger i dag å heie på våre barnehageansatte som hver dag legger ned stor innsats for å sikre fremtidige: fremoverlente, nytenkende, fleksible, kreative og innovative borgere.

La denne dagen inspirere deg . Du har det i deg – det er medfødt – men du trenger kanskje å trene litt mer. Ha en leken fredag!

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse