Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Thomas Brun / NTB
Foto: Thomas Brun / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Kreativitet og innovasjon er selve skjelettet i den norske folkesjela! Det er forutsetningen og grunnlaget for vekst og utvikling av Norge som nasjon – vår omstillingsevne.

Vi er nå mer utfordret en noensinne på omstilling – GRØNN omstilling og kreativitet og innovasjon etterspørres blant stadig flere næringer.

Annonse
Annonse

«Frihetsmaskinen» kaller Harald Eia det (i NRKs serie «Sånn er Norge»), Norges suksess for vår velstand og vår fornøydhet. Å være fri til å kunne velge – tenke fritt – være kreativ – Ikke bundet av ytre regulerte rammer og styringer.

Hva er så grunnlaget for å være kreativ og innovativ? Hvordan blir vi det? Hvilken utdanning tar vi for å få den kompetansen? Hvordan kan vi sørge for at de som kommer etter oss har denne kompetansen?

Kreativitet er som en muskel – den er medfødt – men den må trenes. Og den beste treningen er LEK – og vi vet at lek og kreativitet har betydning for barns utvikling og mentale helse.

Annonse
Annonse

Barne- og ungdomsarbeidere, pedagoger, barnehagelærere og øvrige ansatte i barnehagene våre vet nettopp dette. De arbeider hver dag for å nettopp å stimulere og tilrettelegge for barns utvikling gjennom lek. Leken er trygg, befriende, du setter grenser og rammer selv, du velger når du skal være inn i leken og når du vil ut, du kan bearbeide vonde/leie hendelser, øve på ting du er redd for eller gjenoppleve gode opplevelser du har lyst til å oppleve på nytt.

I rammeplan for barnehagen står det som følger:

Leken skal ha en sentral plass i barnehagen, og lekens egenverdi skal anerkjennes. Barnehagen skal gi gode vilkår for lek, vennskap og barnas egen kultur. Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling. Barnehagen skal inspirere til og gi rom for ulike typer lek både ute og inne. Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek – alene og sammen med andre.

Hentet fra «Barnehagens formål og innhold» i «Rammeplan for barnehagen.

Jeg velger i dag å heie på våre barnehageansatte som hver dag legger ned stor innsats for å sikre fremtidige: fremoverlente, nytenkende, fleksible, kreative og innovative borgere.

La denne dagen inspirere deg . Du har det i deg – det er medfødt – men du trenger kanskje å trene litt mer. Ha en leken fredag!

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Rolf Erik Pedersen 9 timer siden Skrot fergene
Vil Rasmussen snakke om ressursbruken for å drifte Møreaksen, Vik - Julbøen?Eller passer det ikke?
Rolf Erik Pedersen 9 timer siden Skrot fergene
@Jan Rune HaukvikTautratunellen og Julsundbrua, er meningsløs, Jan Rune. Den vil ikke oppnå noe som er i nærheten av å ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenMan kan ikke bruke pengene fra Nordøyvegen to ganger – disse pengene kan ikke finansiere flere fergeavløsningsprosjekter.Du har rett i ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenMan kan ikke bruke pengene fra Nordøyvegen to ganger – disse pengene kan ikke finansiere flere fergeavløsningsprosjekter.Du har rett i ...
Tor Hansen 15 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Terje SundsbøLa oss si at bygger tunnel til Otrøya/Gossen og krysser Romsdalsfjorden via Sekken. Vis man så tar utgangspunkt i det ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Skrot fergene
@Jan Rune HaukvikOg då må også linjevalet over Ørskogfjellet vere avklart. Inkludert vurdering av nedbygging av natur og myr på begge strekningene
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse