Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Fra venstre:  Tidligere direktør i Helse Møre og Romsdal, Helse- og omsorgsminister Ingrid Kjerkol og direktør i Helse Midt RF, Stig Slørdahl på et besøk i den stengte fødeavdelingen ved Kristiansund sykehus, etter å ha vært gjenåpnet en liten stund i fjor sommer. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Fra venstre:  Tidligere direktør i Helse Møre og Romsdal, Helse- og omsorgsminister Ingrid Kjerkol og direktør i Helse Midt RF, Stig Slørdahl på et besøk i den stengte fødeavdelingen ved Kristiansund sykehus, etter å ha vært gjenåpnet en liten stund i fjor sommer. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

For ett år siden hadde vi åpningsfest for føden 💔. Dere vet den fødeavdelinga som hadde to Stortingsvedtak om å gjenåpnes og hvor det samme var skrevet i et eget avsnitt i regjeringsplattformen.

Avdelingen ble stengt etter 3 uker og aldri gjenåpnet fordi da var det plutselig et helseforetak som ikke ville skaffe vikar for en sykemeldt gynekolog og nektet å vurdere ansattes forslag for å få kablen til å gå opp.

Annonse
Annonse

All makt i denne sal stammer fra et innlegg Johan Sverdrup holdt i statssrådsaken i Stortinget 8. mars 1872 (snl.no):

«… i det Øieblik, at al Magt og Kraft samles her i denne Sal til Afgjørelse af Samfundets høieste og vigtigste Anliggender, gaar der en stor Vækkelse ud over Landet.»

Men for fødende på Nordmøre overstyrte helseminister Kjerkol Stortinget og regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet lot det skje 💔, fordi påstanden som direktør Bakke (nå direktør for en helsebedrift som tilbyr gynekologiske undersøkelser) uttalte at det var nasjonal og internasjonal mangel på gynekologer. (Helseministeren, HOD og HFene vet at dette egentlig ikke stemmer - mer om dette senere).

Om regjeringsplattformen sa Statsminister Støre:

«Hurdalsplattformen har politikk for å få forskjellene ned, få flere i jobb, kutte utslipp, ta hele landet i bruk og bygge ut vår felles velferd.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Dette er en plattform for et rødere og grønnere Norge, slår Støre fast. – Arbeiderpartiet og Senterpartiet har ulike røtter. Vi representerer historisk litt ulike deler av landet og ulike deler av samfunnet. Men når vi samarbeider godt, er vi på litt ulike måter begge en kraft for å gjøre vanlige folks liv bedre. På Hurdal har vi vært på vårt beste, sier Støre.»

For føden i Kristiansund ble det blodrødt 💔

For noen fødende kritisk 💔 «Kraften» ble destruktiv.

Å legge ned føden var Høyreregjeringens «handlekraft» i 2014. De «måtte» jo det for å få råd til å bygge nytt sykehus i Molde. Og Høyre vil ha mer privat helse, så de jubler nok ekstra over jordmødre i Oslo som starter egen bedrift og gynekologen i Kristiansund som starter privat praksis. At dagens regjering BÅDE bygger ned det offentlige helsevesen OG vil redusere private innslag får nok de blå valgsmilene til å bli bredere.

Private fødetilbud har i andre vestlige land et krav om at de må være lokalisert maks 15 minutter fra et sykehus. Dette på grunn av den faglige forsvarligheten helseministeren setter så høyt.

Slik blir igjen fødekvinner tapere; det offentlige tilbudet stenges og det private blir umulig. Våre formødre, som kjempet frem fødselsomsorgen, snur seg nok både en og to ganger i sine graver. I en tid da vi finner kvinner som helseminister, partiledere, direktører og i andre maktposisjoner i helsenorge.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse