Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Viggo Jordahl
Ytring
10 april 2019 13:38
Del på Facebook
Viggo Jordahl
Viggo Jordahl
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

God helse og livskvalitet er viktig for den enkelte. Helsa og livskvaliteten til befolkninga har innvirkning på samfunnsutviklinga, og blir selv påvirket av hvordan samfunnet endrer seg.

Dette er gode og samlende ord i innledningen til Folkehelsemeldinga som regjeringa nå legger fram for stortinget.

Men skal vi ta denne innledningen på alvor så inneholder ikke meldingen et helhetsbilde over all utfordring vår folkehelse står overfor. Det er riktig som det også står at egeninnsats og egenforståelse om hva som er helsefremmende er viktig. Men meldingen har effektivt utelatt flere faktorer som har negative effekter på folkehelsa som folk ikke har innflytelse på.

Politikken bak en slik stortingsmelding er i stor grad skapt av samfunnstrender og teknologiutvikling. Og er dessuten preget av at Norge er en liten del av verden der økonomisk liberalisme råder. Næringsliv, forvaltning og politikere tilpasser landet steg for steg til de internasjonale utviklingstrekk i den delen av verden vi sogner til og har åpnet grensene for. Innenfor dette rammeverket av ofte motstridende hensyn kjemper mange for å realisere sine ulike mål. Og slik utvikling og påvirkning går fort og ofte helt uten noe føre-var-prinsipper. Og stadig oftere blir beslutningstakere blendet av utviklingens «oppside» som resulterer i at helhetsbilde og konsekvenser blir bevisst eller ubevisst oversett. Under høringsrunden til Meld. St. 19 (2018–2019) ble det naturlig nok mange høringsinnspill. 185 av innspillene handlet om helseplager fra elektromagnetisk stråling – fra AMS/smartmålere, WiFi og mobiltelefoner i skolen eller bekymringer om mobilmaster og det nye trådløse systemet 5G.

Mitt høringsinnspill ble også fjernet fra departementets nettside, som jeg refererer her:

Langtidsvirkninger og akutte virkninger av eksponering for elektromagnetiske felt. Den daglige eksponeringen for mikrobølget stråling har de siste 50 årene vokst kraftig. Det store flertall av forskningsstudier påviser helserisiko ved dagens nivåer, samtidig som økning av mikrobølget stråling er blitt en vesentlig del av strategien for et «smartere» samfunn. Vi ser også at helsesektorens førstelinje konfronteres i økende grad med plager som kan knyttes til slik eksponering. Verken strålevernet eller medisinerutdanningen er på høyde med situasjonen – faglig så vel som ressursmessig. Derfor ber vi Helse- og omsorgsdepartementet se på ståleeksponeringen for de mest sårbare og utsatte grupper. 

Det betyr i første rekke:

  • Ikke tillatt Wifi i barnehager og grunnskoler.
  • Revurder Norges planer om å etablere kommunikasjonsplattformen 5G. Det er viktig at helsemyndighetene bruker føre-var-prinsippet som er nedfelt i mange nasjonale og internasjonale lover på helse- og miljøområde.

Samtidig med lanseringen av folkehelsemeldingen uten at noen av de 185 innspillene er tatt hensyn til, kommer næringsministeren med stortingsmelding om Helsenæring «Sammen om smartere helseløsninger». Helse og behandling kobles i denne meldingen ytterligere til markedet med henvisning til at norsk næringsliv kan ved hjelp av innovasjon, ny teknologi og digitalisering bidra til å løse de store utfordringene vi står overfor i helsetjenesten.

Etter å ha lest disse stortingsmeldingene fra Solberg-regjeringen, sitter jeg igjen med et inntrykk av at helse er butikk og at vesentlige aktuelle innspill behandles som rusk i maktapparatet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 1 dager siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse