Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tove-Lise Torve, Arbeiderpartiet. Foto: PrivatTove-Lise Torve, Arbeiderpartiet. Foto: PrivatI Møre og Romsdal skal vi ha en varm og god eldreomsorg. Da må de som skal gjøre jobben ha mulighet til hele, faste stillinger.

Aftenposten kunne forrige uke fortelle om at kommunene bruker stadig mer på innleie av sykepleievikarer. (https://www.aftenposten.no/norge/i/b5jMpd/Kommunene-bruker-stadig-mer-pa-sykepleievikarer) . For oss i Møre og Romsdal Arbeiderparti er det viktig å sørge for faste, hele stillinger og begrense bruken av innleie. Det er det tre viktige grunner til.

For det første så vet vi at bruk av ukjente vikarer kan gå utover pasientenes trygghetsfølelse. Det har en stor egenverdi å ha kjente ansikter rundt seg. Det handler om noe så grunnleggende som å omgås mennesker som kjenner deg; mennesker som vet hvor saftglasset skal stå ved middagsbordet, og som vet hvilke programmer du liker på tv-en. Det kan høres banalt ut, men for mennesker med ulike hjelpebehov er den personlige kontakten mellom sykepleier og pasient avgjørende.

Vi vet også at det i private vikarbyråer er en utfordring at svært mange snakker lite eller dårlig norsk. Det er problematisk, både for kommunikasjon med pasienten og for vikarene selv. Det øker også sjansen for avvik og feilbehandling og gjør det vanskeligere å imøtekomme pasientenes behov.

For det andre mener Arbeiderpartiet at vi har et særlig ansvar for å sikre hele og faste stillinger - ikke minst i helsevesenet. Innleie, midlertidighet og ufrivillig deltid øker risikoen for dårlige arbeidsvilkår og sosial dumping. For sykepleierne som leies inn som vikarer, er hverdagen lite forutsigbar og preget av usikkerhet. Ting som bør være en selvfølge når man har fått seg jobb - muligheten til å få lån i banken, kjøpe bolig og stifte familie - er utenfor rekkevidde. Det å vite når og hvor man skal jobbe, er en viktig rettighet i seg selv.

Den tredje årsaken er den store økningen i antall eldre. Allerede i dag har vi i Møre og Romsdal utfordringer med å få rekruttert kvalifisert arbeidskraft til helse- og omsorgsektoren, og vi vet at dette vil bli stadig mer krevende i takt med at flere blir eldre i fylket. Da må vi ta oss skikkelig av dem som allerede arbeider for oss, og bidra til at de som ønsker det kan jobbe i hele, faste stillinger. Det er sløsing med ressursene for både samfunnet og enkeltpersoner når folk som har tatt en utdanning på flere år ender med å jobbe i en liten deltidsstilling i kommunen.

Arbeiderpartiet samarbeider med Fagforbundet både i nasjonalt og på fylket om å få til en heltidskultur i kommunene. I noen kommuner jobbes det bra med disse problemstillingene. I andre gjøres det svært lite. Møre og Romsdal Arbeiderparti vil være en pådriver for at kommunene både stiller opp for dem som trenger omsorgstjenester og våre ansatte. Det er rett og slett vårt ansvar som folkevalgte.

Tove-Lise Torve
Fylkesordførerkandidat, Møre og Romsdal Arbeiderparti

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDet betyr at E39 Vik-Molde er prioritert for oppstart første seks år. God helg til deg også.
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøVi får konkludere medat vi ikkje blir samde om kva som er konklusjonen i SVV sitt innspel til ny NTP. ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 4 dager siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse