Annonse
Annonse
Carl Johansen, førstekandidat for MDG i Møre og Romsdal.Foto: MDG
Carl Johansen, førstekandidat for MDG i Møre og Romsdal.Foto: MDG

Kommentarer fra Møre og Romsdal MDG til NTB-artikkelen om at matprisene i Norge er høyest i Europa, som blant annet ble publisert på ksu.no. Vi mener NTB burde kommet frem til stikk motsatt konklusjon, basert på tallene i artikkelen, og syns det er trist for norsk landbruk at disse mytene gjentas og spres.

– Nei, NTB: Norge har ikke dyrest, men billigst mat i Europa! Man kan jo ikke frikoble matpriser fra lønnsnivå. For å sitere NTB-artikkelen: «Til tross for høyt prisnivå bruker norske husholdninger en relativt lav andel av det totale forbruket på mat og alkoholfri drikke. Denne andelen var 11 prosent i 2018 (...). Blant de 37 landene i undersøkelsen er den gjennomsnittlige utgiftsandelen 18 prosent. Kun seks land hadde en lavere utgiftsandel på matvarer og alkoholfrie drikkevarer enn Norge.»

– Norge er altså blant de billigste mat-landene i Europa, justert for lønnsnivå. Vi syns det er utrolig merkelig og uheldig at NTB leser sin egen artikkel så feil 

– Enkelte kommentatorer, som Trygve Hegnar, bruker anledningen til å harselere med bøndene, og hevder i Finansavisen at det ikke er noen sammenheng mellom lønnsnivå og prisnivå på mat. Hegnar har aldri vært særlig god i økonomi, men bidrar med sin pågående kampanje mot norske bønder til å undergrave næringen. Vi beklager at han får drahjelp av NTB. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med disse holdningene og spredningen av myter og faktafeil om norske matpriser, er det ikke rart det blir vanskelig for norsk landbruk, som presses fra alle kanter. Resultatet er dårlig for både mennesker og miljø: Økt sentralisering, lavere selvforsyningsgrad, lavere krav til dyrevelferd og CO2-utslipp, og elendig inntjening for bøndene.

– Vi må i stedet framsnakke den norske bonden og mulighetene som ligger i lokal verdiskaping i landbruket. Da må vi slutte å spre faktafeil og myter om norsk mat, og se på de faktiske tallene. De viser at norsk mat er billigst i Europa, og at det er et betydelig rom for å øke inntjeningen for norske bønder.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte