Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Stein Kristiansen, Rødt
Ytring
12 mars 2020 18:42
Del på Facebook
Stein Kristiansen, Rødt. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Stein Kristiansen, Rødt. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et stort mindretall i bystyret stemte mot utbygging av Bolgneset. Med 30 mot 15 stemmer gikk flertallet for etter en lang og omstendelig debatt. Rødt stemte mot utbyggingen, ut fra en gjennomgående argumentasjon fra Rødt i Plan/bygningsrådet fram til bystyremøtet.

Etter Rødts oppfatning er det mangler ved saksbehandling og informasjon, noe som har ført til at vi sammen med andre partier har bedt om lovlighetskontroll på vedtaket.

Fra vår side var det i forkant av bystyremøtet lagt vekt på at i debatten skulle det argumenteres i forhold til sak, ikke med personangrep og usakligheter, av den enkle grunn at dette var og er en viktig sak for vårt bysamfunn. En regulering og planer som vil gi vidtrekkende konsekvenser på Bolgneset og i bysamfunnet.

Gjennomgående har det vært etablert en kultur i bystyret i større saker å tilstrebe tilnærmelsesvis enstemmighet eller konsensus i større saker, og det kan så avgjort diskuteres hvorvidt dette har vært klokt eller uklokt for de politiske diskusjonene i bystyret. En utvilsom fordel, og nyttig ansvarspulverisering når det ble spørsmål ved ukloke vedtak, at her var alle bystyrets representanter medansvarlige.

I blant var dette så gjennomført at det var vanskelig å se hvilket parti den enkelte bystyrerepresentanten kom fra. I forrige periode var det Høyre, Venstre, Kr.f., MDG, SV og AP som styrte byen. Denne blokken var nærmest ugjennomtrengelig fram til desember 2018, da Høyre brøt ut.

Den samme blokkens støtte til fellessykehuset på Hjelset var også en effektiv blokade for den lokale kampen for lokalsykehuset, og kritikken mot helseforetaksmodellen.

Når blokken sprakk i desember 2018 i forbindelse med budsjettvedtaket for kommunen, ble det et politisk rabalder, hvor et nyetablert flertall i bystyret ble beskyldt for å kaste byen ut i økonomisk katastrofe og evig fortapelse. Den panikken som rådde på bystyre- møtene hvor budsjett var tema var et høydepunkt i dramaturgi fra mindretallets side.

La det være skrevet, mitt utgangspunkt er at politikken utvikles best når det er åpne og gjerne skarpe saklige diskusjoner og voteringer som viser at det er ulike meninger. Meninger som har forskjellige synspunkter på saksframstilling og mål med vedtaket. Dette skal være vår garanti som politikere og for velgerne for at sakens innhold blir belyst fra alle sider. Og, hvor det skal være mulig å få framført og endog gjennomslag for synspunkter, som avviker fra unison enhet mellom næringsinteresser, fagmiljøer og politikere.

Det er så avgjort ingen garanti for et godt vedtak når det er tilnærmelsesvis unison enhet mellom næringsinteresser, administrasjonens og byråkratiets fagmiljøer og politikere som sitter med nøkkelen til vedtak og prioriteringer.

Når representantene Bjarne Brunsvik, Steinar Høgsve og Asbjørn Jordahl for flertallet entrer bystyrets talerstol og fortegner, diskrediterer, uttaler seg nedlatende og går til personangrep mot andre i bystyresalen for å vinne tilslutning til sin egen sak så forteller dette mere om disse representantene heller enn deres meningsmotstandere. Troen på egen fortreffelighet synes å være så stor at de kan tillate seg hva de vil i flertallets navn og gavn.

En sak er jeg sikker på, denne trioen fremmer verken kvaliteten på utøvende politikk i bystyret eller mobiliseringen til politisk arbeid i bystyret!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse