Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
31 juli 2020 13:00
Del på Facebook
STILLE: Sognefjorden er kjent som en av landets fremste padledestinasjoner. Her fra den verdensarvlistede Nærøyfjorden. Foto: Tomasz Furmanek / Visit Norway
STILLE: Sognefjorden er kjent som en av landets fremste padledestinasjoner. Her fra den verdensarvlistede Nærøyfjorden. Foto: Tomasz Furmanek / Visit Norway

Keiser Wilhelm ferierte ved Sognefjorden hele 25 ganger. I år er det nordmenn, og ikke utenlandske cruiseturister, som går i hans fotspor.

Sognefjorden kalles ofte «kongen av fjordene». Den er ikke bare vår lengste og dypeste fjord, men også kanskje landets vakreste og mest geografisk varierte. Fra starten av fjordens hovedløp ved Gulen og Solund forgrener flere spektakulære armer seg innover i det nasjonalromantiske landskapet – blant andre Lærdalsfjorden, Årdalsfjorden og den verdensarvlistede Nærøyfjorden.

Regionen er vanligvis en av landets mest besøkte i sommermånedene, spesielt av cruiseskip, men turister er på ingen måte et nytt fenomen her. Keiser Wilhelm av Tyskland ankom Sognefjorden og Balestrand for første gang i 1890 og returnerte til området hele 25 ganger i løpet av livet.

– Her har det vært folk på vandring lenge før ordet «turisme» ble tatt i bruk, sier hotelleier Ole Henrik Walaker.

Unik sesong

Walaker er niende generasjon i familien som drifter Walaker Hotell i Solvorn, som er Norges eldste kontinuerlig åpne overnattingssted. I 2020 går hotellet inn i sesong nummer 380, en sesong som ifølge Walaker vil oppleves som helt unik i moderne tid.

– Med færre utenlandske turister har nordmenn en helt spesiell mulighet til å oppleve det majestetiske landskapet, sier han.

I likhet med ovennevnte Keiser Wilhelm kan du returnere til Sognefjorden gang på gang uten å gå tom for ting å oppleve. Hotelleieren har følgende topptips til førstegangsreisende:

– Jeg vil på det varmeste anbefale et besøk til verdens eldste stavkirke på Urnes, som ble bygget i 1132. Videre kan man ta seg en tur rundt den litt mindre besøkte Lustrafjorden, som man kan utforske ved å leie sykkel eller kajakk. Blåisvandring på Jostedalsbreen er også en uforglemmelig opplevelse. Det samme gjelder en topptur til fantastiske Molden (1118 m.o.h), som byr på en uslåelig panoramautsikt over hele Sognefjorden.

Ledige seter

En annen som opplever en annerledes sommersesong er markedsdirektør Øyvind Holsen i Visit Flåm, den billedskjønne bygda innerst i Aurlandsfjorden med drøyt 400 innbyggere.

– Det har alltid vært mulig å finne steder for seg selv i Flåm og i Sognefjorden om man drar litt utenfor hovedfartsårene, men i 2020 vil selv de mest populære attraksjonene oppleves som relativt rolige sammenlignet med tidligere år, sier han.

Til tross for mindre pågang er det slett ikke mangel på ting å ta seg til. Flåm alene har mer enn 50 ulike aktivitetstilbud som er tilgjengelige for turister i år, forteller Holsen.

– Du kan for eksempel dra på elektrisk cruise mellom Nærøyfjorden og Aurlandsfjorden, prøve Nordens lengste zipline eller ta en fartsfylt fjordsafari med RIB-båt. I tillegg har du den spektakulære og bilfrie Rallarvegen, landets kanskje mest berømte sykkelrute, som kan gjennomføres av de aller fleste. For fotturer anbefaler jeg en Sognefjord-klassiker: den 17 kilometer lange vandringen gjennom vakre Aurlandsdalen.

Flåmsbanan, som Lonely Planet kåret til «verdens vakreste togreise» i 2014, er et annet høydepunkt. I år er det mange ledige seter her, selv om avgangene er færre.

– I år har ti daglige avganger blitt redusert til seks, og på grunn av smittevernseglene går togene bare med halv kapasitet. Vanligvis bookes 90 prosent av billettene på Flåmsbanan av utenlandske turister, men i år opplever vi stor interesse fra nordmenn. Mange gjennomfører drømmeturen til Vestlandet i år, sier Holsen.

Miniguide til Sognefjorden

Fotturer : Den frodige Aurlandsdalen er et 40 km langt dalføre kjent for dramatiske fjellformasjoner og mer enn 500 plantearter. Den 17 km lange fotturen mellom Østerbø og Vassbygdi er spesielt populær. Utladalen er et annet uforglemmelig dalføre, spesielt takket være fossefallet Vettisfossen på 275 meter. Gå heller ikke glipp av Molden, det kanskje flotteste utsiktspunktet i hele Sognefjorden. Turen har mye stigning og kan gjennomføres på to til tre timer.

Aktiviteter på fjorden : Padling har blitt en populær aktivitet over hele Sognefjorden, og kan gjøres som dagstur med guide eller som del av et mer omfattende kurs. Det er mange selskaper å velge mellom, blant andre Nordic Ventures i Gudvangen (www.nordicventures.com) og Gone Paddling I Balestrand (www.gonepaddling.no). Fjordsafari med RIB-båt kombinerer vakre omgivelser med halsbrekkende fart, og lar deg komme tettere på den flotte kysten enn i større båter (www.fjordsafari.com, www.fjordtours.com, www.adventuretours.no) Fiskemulighetene er også mange, både på fjorden og i de mange hundre fjellvannene rundt. Kaptein Thor i Balestrand (www.balestrandfjordangling.com) tar hele familien med på båtfiske utenfor hjembygda.

Kulturminner og familievennlige attraksjoner : Besøk stavkirkene Urnes, Hopperstad, Borgund og Kaupanger. På Sogn Folkemuseum kan man kan komme tett på gårdsdyrene, samt utforske eventyrskog og bygge eget tømmerhus. Vikinglandsbyen Njardarheim i Gudvangen er også et populært valg for familier (www.vikingvalley.no. De mer vågale kan sjekke ut Flåm Zipline, som med sine 1381 meter er den lengste ziplinen i Norden. Linen som når en toppfart på 100 km/t, starter på Vatnahalsen og ender i Kårdalen ved Rallarrosa stølsysteri, øverst i Flåmsdalen, der man kan roe nervene med lokalproduserte spesialiteter (www.visitflam.no).

Overnatting : Det er en rekke minneverdige overnattingssteder ved Sognefjorden. Blant de mest berømte er Walaker Hotell i Solvorn (www.walaker.com), Kviknes Hotell i Balestrand (www.kviknes.no) og Fretheim Hotell i Flåm (www.fretheimhotel.no), alle medlemmer av «De historiske». Mulighetene for camping er mange rundt hele fjorden, blant annet i Djuvik, Tjørnes, Balestrand, Vik og Flåm.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse