Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
07 mars 2021 19:30
Del på Facebook
STOPPET OPP: Nedstengninger og generell usikkerhet har gått kraftig utover salget av nye biler i Europa.Foto: Phil Noble / Reuters
STOPPET OPP: Nedstengninger og generell usikkerhet har gått kraftig utover salget av nye biler i Europa.Foto: Phil Noble / Reuters

Flere av de største bilmarkedene i Europa har nærmest stoppet helt opp.

Bilsalget i Europa sliter under pandemien. 839.600 leverte nybiler i de 27 EU og EFTA-landene i januar er det svakeste tallet siden 1982, melder analysebyrået JATO Dynamics. Antallet solgte biler er 26 prosent lavere enn samme måned i fjor.

– Til tross for tiltak fra myndigheter og bilprodusenter for få fart på elbilsalget har det ikke vært nok til å kompensere for effekten av pandemien og nedstengningene, sier Felipe Munoz, analytiker i JATO Dynamics.

Særlig i de to store markedene Spania og Tyskland har det vært trange tider, med en tilbakegang på henholdsvis 52 og 32 prosent for bilsalget i årets første måned.

SUV i farta

Av segmentene er det SUV-en som er i farta. 44 prosent av alle bilene som ble levert i Europa, var SUV-er. Det er den høyeste markedsandelen for slike biler noensinne. For bare fem år siden sto de for 26 prosent av markedet.

Den mest populære personbilen i januar var Toyota Yaris med 18.094 biler, som er noen prosent over januar i fjor. Nest mest solgt var Peugeot 208, foran Dacia Sandero på tredjeplass. Bilen som vanligvis er på toppen av listen, Volkswagen Golf, hadde et salgsfall på 42 prosent og havnet på fjerdeplass.

Størst vekst

Volvo var det merket som hadde den største veksten i markedsandel, med mer enn en dobling sammenlignet med for ett år siden. Det er særlig XC40-modellen som er populær.

Så å si alle andre merker har en tilbakegang, og for Volkswagens del er fallet særlig stort på grunn av et hjemmemarked som er sterkt preget av pandemien. De er likevel største merke i Europa med totalt 90.651 biler, et fall på 32 prosent. Nest største merke var Peugeot med 61.251 biler, fulgt av Toyota med 54.334 biler.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse