Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Tema
NTB
25 august 2022 13:00
Del på Facebook
DESSERT FOR LATHANSER: Deilig, hjemmelaget sjokolademousse med kanelis tryller du fram i en fei. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
DESSERT FOR LATHANSER: Deilig, hjemmelaget sjokolademousse med kanelis tryller du fram i en fei. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Med en magisk flaske kan du lekende lett lage de lekreste desserter.

Hvis du er like lat som meg, er ukas oppskrift gull. Selv er jeg verken glad i å bruke tid på lese oppskrifter nøye eller veie opp ingredienser. Altså er jeg spesielt glad i snarveier når det kommer til desserter.

Annonse
Annonse

Det første den late dessertkokken må gjøre, er å skaffe seg en espumaflaske – også kalt kremblåser. Med en slik for hånden blir det latterlig enkelt å jukse.

En espumaflaske er generelt et veldig nyttig verktøy på kjøkkenet. Flasken fylles med væske og tilsettes enten lystgasspatroner som tilfører luft til væsken, eller CO2-patroner som tilsetter kullsyre. Førstnevnte type er den vanligste. Fyller du den med en væske som inneholder en del fett og proteiner, binder væsken seg og blir tykk og luftig. Navnet kremblåser henspiller på dette: På kafeer var det tidligere vanlig å fylle kremfløte rett på flasken og tilsette gass. Vips hadde man pisket krem til kakaokoppene.

Jeg har brukt teknikken på mye forskjellig. En absolutt favoritt er å ha ferdigpisket hollandés-saus på flasken, tilsette gass og la flasken stå i en kjele med varmt vann. Slik blir logistikken rundt måltidsserveringen forenklet, siden sausen vil holde temperaturen fram til gjestene kommer. Samtidig sausen en luftighet og viskositet man ikke klarer å skape på tradisjonelt vis.

Luftighet er ofte nøkkelen til suksess, også når det gjelder desserter. Ukas oppskrift er ekstremt enkel og basert på mørk sjokolade. Velg helst en sjokolade av høy kvalitet, slik at råvarens unike kvaliteter kommer godt fram. Jeg bruker Manjaari fra Vahlrona, som har en utpreget smak av røde bær, spesielt bringebær. Sammen med en god kule vaniljeis tilsmakt med kanel, pluss litt crunch fra karamellisert hvit sjokolade og hasselnøtter, blir dette uslåelig. At du har vært lat, er det bare du som vet.

Sjokolademousse med kanelis og ristede hasselnøtter

Ingredienser (2 personer)

Annonse
Annonse

90 g mørk sjokolade
75 g fløte
150 g eggehviter (fra ca. 5 egg)
vaniljeis fra en god produsent
150 g hvit sjokolade
100 g hasselnøtter
kanel
havsalt, gjerne Maldon
extra virgin olivenolje

Framgangsmåte

Sett vaniljeisen i kjøleskapet i et par timer så den blir myk, men ikke smeltet. I mellomtiden kan du sette en blandebolle i fryseboksen. Når isen er myk, legges den i fryst bolle. Pisk den enda luftigere med ballongvisp, og smak den til med kanelpulver. Sett bollen med isen direkte tilbake i fryseren så den ikke rekker å smelte.

Kok opp fløten, og slå den direkte over grovhakket sjokolade i en bolle. Rør dette jevnt sammen. Om sjokoladen ikke smelter helt, kan du sette bollen en liten stund over et varmt vannbad.

Når sjokoladefløten er jevn og fin, tilsettes 150 g eggehvite (fra ca. 5 egg). Pisk blandingen godt sammen, eller kjør den glatt med en stavmikser. Hell den deretter direkte på en espumaflaske, eller la den ligge i en boks i kjøleskapet fram til du behøver den og har den over på flasken. Ved servering tilsetter du 2 patroner med gass og rister flasken godt.

Sett stekeovnen på 160 grader varmluft. Grovhakk hvit sjokolade, og spre den utover på et bakepapir på stekebrett. Stek sjokoladen midt i ovnen til den først smelter ut, og deretter blir fast, stekt og gyllen. Avkjøl i romtemperatur, og hakk i små, sprø biter.

Rist hasselnøtter uten skall i ovnen på samme temperatur til de er mørke og gylne. Grovhakk dem etterpå.

Server moussen i en kald skål. Topp med is, sprø sjokolade og nøtter, og ha litt havsalt og noen dråper høykvalitets olivenolje på moussen.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse