Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Tema
NTB
29 september 2022 13:00
Del på Facebook
GODT ÅRET RUNDT: Spareribs kan like gjerne lages i ovnen som på grill. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
GODT ÅRET RUNDT: Spareribs kan like gjerne lages i ovnen som på grill. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Sommeren er over, men ikke spareribs-måltidene.

Det er vanskelig å finne et fullgodt norsk navn på spareribs. Her til lands betyr ribbe stort sett jul og fullt fokus på sprø svor. Mens grillribbe er de tynne skivene vi finner i ferskvaredisken, dekket av grillkrydder.

Annonse
Annonse

Spareribs er stykkene lenger ned mot buken på grisen. Ribbeina er skåret på tvers, så man får med alt det smaksrike kjøttet som ligger mellom dem. Står det spareribs på menyen, tenker vi umiddelbart på det amerikanske barbecue-kjøkkenet. Der marinerer man ribbestykker og andre stykningsdeler som ofte krever lang tilberedningstid, i en tørrmarinade («dry rub») av salt, sukker og krydder. Det marinerte kjøttet får ligge et døgn i en røykgrill på lav temperatur. Slik blir det så mørt at kjøttet faller av beinet og stekeskorpen blir svart av røyk og langsom karamellisering. Resultatet er en fantastisk smaksrikdom.

Men dette har vi sjelden tid og anledning til å drive med hjemme. Jeg vil derfor anbefale en annen metode som er vesentlig kjappere og like god, særlig hvis du som meg er glad i asiatiske smaker. Her koker eller breserer vi først spareribsen til den er mør. Så grilles den eller bakes i ovnen på grillfunksjon, og pensles flere ganger med en asiatisk, seig, søtlig og spicy saus.

Tilbehør er ikke så viktig til ribs, spør du meg – det eneste jeg har behov for, er noen tilskudd av friskhet som kan rense ganen innimellom slagene, siden den glaserte ribben kan være ganske tung kost. Frisk syre kan du for eksempel få fra hjertesalatblader med limesaft, en rå eplesalat eller rå kål i en klassisk coleslaw. Helt perfekt blir det med tilbehøret i ukas oppskrift: knuste, lettsyltede agurker og litt spicy, syrlig avokadosalat.

Om det skulle vise seg at du lager for mye spareribs (planlegg gjerne for det!), er det bare å plukke kjøttet av beina og legge det i en beholder sammen med sausen. Her holder det seg i flere dager og kan brukes til en digg asiatisk «pulled pork». Det er bare å varme opp kjøtt og saus i en kjele, knuse det sammen og servere det i tortillalefser sammen med litt av det samme tilbehøret som i spareribs-oppskriften – eller med enkel råkostsalat av grønnsaker du måtte ha liggende.

Spareribs med asiatisk saus og avokadosalat

Ingredienser (2 personer)

1 kg ribs (ca. 6 stk.)
2 ss korianderfrø
2 ss svart pepper
2 ss salt
2 ss sukker
2 ss revet ingefær
2 ss finhakket rød chili

---

Annonse
Annonse

1 dl soyasaus
1 dl hoisinsaus
2 ss XO-saus
2 ss honning
2 lime
1 ss fersk ingefær
0,5 rød chili

---

Annonse
Annonse

1 avokado
0,5 lime
0,5 rød chili
1 liten bunt koriander
2 vårløk
salt (smak til)

---

Annonse
Annonse

4 små agurker
0,5 lime
1 ts fish sauce
1 ss sesamolje
1 ts sesamfrø
salt

Framgangsmåte

Knus korianderfrø og svart pepper i en morter, og bland inn salt, sukker, revet ingefær og finhakket rød chili. Gni blandingen godt inn på ribbene, og la dem marineres i minimum 3 timer. Plasser dem så på et dypt stekebrett, og slå på 5 dl vann i bunnen. Kle brettet tett med aluminiumsfolie, og bak i ovnen på 140 grader i 3 timer.

Bland soyasaus, hoisinsaus, xo-saus, honning og limesaft med finhakket ingefær og chili. Legg ribbene i ovnen på grillfunksjon, eller legg dem rett på grillen. Pensle ribbene grundig i flere omganger med sausen så den henger godt på. Hvis du bruker grill, ha gjerne på lokket og la spareribsene grilles på indirekte varme – dermed kan de ligge litt lenger uten å bli svidd.

Knus agurkene med baksiden av en kniv eller noe annet egnet. Legg dem i en skål, salt lett, og tilsett limesaft, fish sauce, sesamfrø og sesamolje. La agurkene marineres en god time i kjøleskap før servering.

Gjør avokadosalaten klar rett før servering. Del avokadoen i to, og fjern steinen. Bruk en skje til å skrape ut små biter rett over i en skål. Bland med salt, limesaft, finhakket chili, snittet vårløk og koriander.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse