At et vinområde er ukjent, betyr ikke at det er dårlig. Zigzag er et spennende bekjentskap fra Côtes d’Auvergne.
Det kunne gjerne blitt både hvitvin og øl til ukas rett. Smaksbildet i Evens gyoza med kvernet kjøtt og soyadipp passer til det meste.
Jeg har lenge hatt lyst å skrive om et vinområde i Frankrike som få kjenner, Côtes d’Auvergne. Området fikk status som AOC så sent som i 2011 og produserer hvitvin, rosévin og rødvin av druene Chardonnay, Gamay og Pinot Noir.
Her er det kontinentalt klima med varme somre, kjølige netter og kalde vintre. Vinmarkene ligger på begge sider av elven Allier på 380–470 meter over havet. Jordsmonnet er vulkansk, med kalk og leire, og er velegnet for produksjon av kvalitetsvin. Det er kun 410 hektar med vinmarker i regionen, og avlingene er omtrent 45 hektoliter per hektar.
Zigzag Châteaugay Côtes dŽAuvergne 2017 (varenr. 10259401, kr 199,90, basiskategori 6) er laget hos den økologiske produsenten Domaine de la Croix Arpin. Vinen består kun av druen Gamay, som er håndplukket, spontanfermentert, modnet i ståltanker og tappet ufiltrert.
Vi nyter en ungdommelig aroma av røde bær som plommer og kirsebær, med kryddertoner av mandel, sopp og urter. Vinen er fruktig og saftig i munnen, med de samme smakene som kjennetegner duften. Inntrykket er lett, med frisk syre og behagelige tanniner. Her er det en nydelig harmoni mellom den unge vinen og de saftige dumplingene med umamismak.
Vinen er drikkeklar nå, selv om den godt kan lagres i to til fire år. Selv foretrekker jeg å åpne den umiddelbart, på grunn av kvalitetene i den ungdommelige frukten. Her får du mye vin for pengene.