Annonse
Chippendales 980 x 300 Chippendales 320 x 250
Det makabre brevet sammen med en halv nyre, som man mener er ett av brevene politiet mottok som kanskje mest sannsynlig er skrevet av «Jack the Ripper». Bilde: Wikipedia
Det makabre brevet sammen med en halv nyre, som man mener er ett av brevene politiet mottok som kanskje mest sannsynlig er skrevet av «Jack the Ripper». Bilde: Wikipedia

1888: Et ualminnelig makabert brev ble poststemplet i London. Brevet var adressert til entreprenøren George Lusk, lederen for en lokal borgervernskomité som hadde påtatt seg å patruljere Londons gater under jakten på seriemorderen Jack the Ripper. Konvolutten viste seg å inneholde en halv menneskenyre og et brev med overskriften «From Hell». I brevet hevdet brevskriveren å ha spist den andre halvdelen av nyren. I løpet av etterforskningen mottok London-politiet hundrevis av skrivelser fra personer som påsto de var Jack the Ripper. Bare en håndfull av dem ble viet spesiell oppmerksomhet fra etterforskerne, og eksperter på saken har ment at «From Hell»-brevet er det eneste som med rimelig sannsynlighet kan ha kommet fra morderens hånd. Det beryktede brevet har vært basis for flere filmer og bøker.

1917: Mata Hari ble henrettet for spionasje i Vincennes utenfor Paris. Hun var født som Margaretha Geertruida Zelle i Nederland i 1876, og hadde tatt kunstnernavnet Mata Hari («Solens øye» på indonesisk) da hun etablerte seg som aktmodell og eksotisk danser i Paris etter århundreskiftet. I 1916 ble hun engasjert som spion av den franske etterretningstjenesten. Året etter ble hun arrestert, mistenkt for å være tysk spion og dobbeltagent. Henrettelsen av Mata Hari har vært omspunnet av en rekke romantiske legender, som at hun nektet å bære bind for øynene, og at hun sendte et slengkyss til soldatene i eksekusjonspelotongen før skuddene falt. Siden ingen slekt eller familie gjorde krav på Mata Haris legeme, ble det donert til medisinske studier. Levningene hennes har senere forsvunnet på mystisk vis fra anatomimuseet i Paris.

1946: Den tyske nazilederen Hermann Göring begikk selvmord i fengselet i Nürnberg, bare få timer før han skulle henges. Göring var dømt for forbrytelser mot freden, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Ved utbruddet av 2. verdenskrig hadde Hitler utpekt ham til sin etterfølger, og gitt ham tittelen «riksmarskalk for det stortyske rike». Göring var også øverstkommanderende for det tyske flyvåpenet. Nest etter Karl Dönitz, som på grunn av Görings eget fall fra makten var blitt Hitlers faktiske etterfølger, var han den høyest rangerte offiseren som ble tiltalt under Nürnbergprosessen. Göring tok livet sitt ved å svelge en cyanidkapsel han hadde gjemt i cella. Dagen etter ble ti ledende nazister hengt i Nürnberg.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Relevant innhold

Annonse