Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
05 november 2018 05:55
Del på Facebook
Kjell Hallbing alias Louis Masterson, fotografert februar 1973. Ved siden av ham et tegneseriehefte om Morgan Kane. By Riksarkivet (National Archives of Norway) from Oslo, Norway [No restrictions or Public domain], via Wikimedia Commons
Kjell Hallbing alias Louis Masterson, fotografert februar 1973. Ved siden av ham et tegneseriehefte om Morgan Kane. By Riksarkivet (National Archives of Norway) from Oslo, Norway [No restrictions or Public domain], via Wikimedia Commons

1934: Forfatteren Kjell Hallbing ble født i Bærum. Hallbing arbeidet som bankkasserer i 17 år før han ga seg skrivingen i vold på heltid. Etter å ha utgitt flere bøker under ulike navn, fikk han et gjennombrudd i 1966 med westernserien om Morgan Kane, skrevet under psevdonymet Louis Masterson. Serien skulle komme til å omfatte 83 titler, og gjøre Hallbing til en av Norges mest leste forfattere. Den produktive Hallbing fant også tid til å skape andre romanserier. En av dem handlet om Clay Allison, og var en bukett fortellinger i den noe baktalte sjangeren «sexy western». I et intervju med VG omtalte han skrivingen av Allison-serien som «et helt forferdelig venstrehåndsarbeid». Ifølge Wikipedia skal Hallbing totalt ha skrevet om lag 150 bøker.

1962: 21 gruvearbeidere omkom i en gasseksplosjon i Kings Bay-gruvene på Svalbard. Gruveulykken var den fjerde i samme gruve på 14 år, og den dødeligste i norsk historie. I juni 1963 leverte granskingskommisjonen en rapport der de sikkerhetsmessige forholdene i gruva ble sterkt kritisert. AP-regjeringens industriminister Kjell Holler trakk seg umiddelbart som følge av rapporten. Avgangen stagget ikke kritikken fra det borgerlige mindretallet på Stortinget, som i august fremmet et mistillitsforslag mot regjeringen. Forslaget ble vedtatt med støtte fra det nystiftede Sosialistisk Folkeparti, og regjeringen Gerhardsen gikk av. Den ble etterfulgt av Norges første borgerlige regjering etter 2. verdenskrig under ledelse av John Lyng. Lyng-regjeringen ble imidlertid felt etter bare fire uker, da Einar Gerhardsen vendte tilbake som statsminister.

1977: En platebutikkinnehaver i Nottingham ble arrestert for å ha stilt ut Sex Pistols’ album «Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols» i butikkvinduet sitt. Politiet hadde på forhånd varslet at enhver som stilte ut albumet kunne bli straffeforfulgt for spredning av obskøniteter. Årsaken var ordet «bollocks» i tittelen, som kan bety «baller», og som med hjemmel i en lov fra 1899 kunne påtales som uanstendig markedsføring. Mange britiske platebutikker hadde derfor valgt å boikotte albumet, eller i det minste la være å stille det ut. Tre uker etter arrestasjonen av butikkinnehaveren slo en rett i Nottingham fast at han ikke kunne straffes for å ha eksponert omslaget. Platecoveret i fluoriserende gult og rosa var laget av designeren Jamie Reid, og regnes som et av rockehistoriens mest ikoniske.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse