Annonse
By Austin Osuide [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
By Austin Osuide [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

1833: Forfatteren Jonas Lie ble født i Modum. Lie fikk tilnavnet «hjemmets dikter» fordi han ofte valgte hjemmet, og spesielt embetsmannshjemmet, som arena for romanene sine. Lie er også kjent som en av «de fire store» fra gullalderen i norsk litteratur. Begrepet var opprinnelig et reklamepåfunn av forlaget Gyldendal, og ble brukt som verktøy i markedsføringen av forlagets storkanoner Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie. Jonas Lie utga 20 romaner, fire bind med fortellinger, fire skuespill, et dramatisk dikt og to diktsamlinger. Av romanene har ikke minst «Familien på Gilje» (1883) og «Kommandørens døtre» (1887) nådd mange lesere. Lie var farfar til den mer beryktede Jonas Lie d.y., SS-mann og politiminister i Quislings regjering. Jonas Lie d.y. gjorde stor suksess som kriminalforfatter i 1930-årene under psevdonymet Max Mauser.

1938: En av de dødeligste brannene som har rammet Oslo i fredstid brøt ut i et fotoatelier på loftet i Hegdehaugsveien 32. I anledning av en firmafest var lokalene pyntet med brennbare dekorasjoner av vatt, papp og kreppapir. Det antas at et magnesiumbluss kan ha antent brannen, som bredte seg med eksplosjonsartet hastighet og fanget de 29 gjestene i en dødsfelle. Atelieret var trolig omspent av flammer i løpet av sekunder. Mannskaper fra seks brannstasjoner rykket ut til stedet, men kunne ingenting gjøre for festdeltakerne på loftet. Alle de 29 omkom i brannen; fire av dem etter å ha hoppet ut fra 4. etasje i panikk. Ifølge tidsskriftet Brannmannen hadde også en 30. gjest vært til stede på festen. Den unge kvinnen forlot lokalet en halvtime før brannen brøt ut, rasende over at kavaleren hennes flørtet med en annen. Sjalusien reddet livet hennes.

Saken fortsetter under annonsen

1986: Alex Ferguson overtok som manager i Manchester United. Ferguson hadde begynt sin managerkarriere i den skotske 2. divisjonsklubben East Stirlingshire i 1974, før han overtok tømmene i henholdsvis St. Mirren og Aberdeen. Han førte Aberdeen til tre skotske ligagull, og en sensasjonell seier i europacupen for cupvinnere i 1983. En kort periode var han også sjef for det skotske landslaget. Fergusons første tid i Manchester ble tornefull. Hans debutkamp i sjefsstolen endte med tap 0–2 mot Oxford United, og Ferguson måtte konstatere at store deler av spillerstallen hans var moden for utskiftning. Først i 1990 tok han sitt første trofé med klubben, da United vant FA-cupen. I løpet av sine 26 år som United-sjef skulle Ferguson bli den mestvinnende manageren i engelsk fotballhistorie.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Relevant innhold

Annonse