Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Det hendte
16 november 2018 05:55
Del på Facebook

1914: Første verdenskrig: Den tyske hjelpekrysseren «Berlin» søker nødhavn i Trondheimsfjorden.

Hjelpekrysseren Berlin internert i Trondheimsfjorden 1914 1919Av Municipal Archives of Trondheim from Trondheim, Norway - Hjelpekrysseren "Berlin" internert i Trondheimsfjorden 1914 - 1919 / German auxiliary cruiser "Berlin" detained in the Trondheimsfjord 1914 - 1919, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27639102

«Berlin» (senere kjent som «Arabic») var et tysk passasjerskip og senere hjelpekrysser. Skipet hadde et deplasement på 17 000 tonn og en besetning på 450 mann.

«Berlin» ble bygget i Bremen i 1909 ved verftet AG Weser og ble tatt i bruk av rederiet Norddeutscher Lloyd i linjetrafikk mellom New York og Middelhavet.

Ved utbruddet av første verdenskrig ble skipet beslaglagt av Den tyske keiserlige flåte og gjort om til hjelpekrysser. Etter å ha lagt miner i britisk farvann ble «Berlin» 16. november 1914 tvunget til å søke nødhavn i Trondheimsfjorden. Skipet ble senere internert og bevoktet av norske nøytralitetsvakter i Hommelvik, deretter i Lofjorden ved Levanger. Hendelsen var en grov krenkelse av den norske nøytraliteten. Det skapte også stor oppmerksomhet at skipet hadde greid å passere Agdenes festning uten å bli oppdaget. Flere av besetningsmedlemmene, deriblant skipssjefen og mange av offiserene, greide å rømme i årene som fulgte.

Etter krigen ble skipet overtatt av Storbritannia. I 1920 ble det gjort om til passasjerskip igjen, nå under navnet «Arabic». Frem til 1926 seilte «Arabic» for White Star Line, deretter ble det overtatt av Red Star Line.

I desember 1931 ble «Arabic» tatt til Genova der det ble hugd opp.

Kilde: Wikipedia

1907: Oklahoma blir USAs 46. delstat.

Map of USA highlighting OklahomaOklahoma er en delstat som ligger i den sørlig-sentrale regionen i USA. Oklahoma City er delstatens hovedstad og største by. Med ca. 3,5 millioner innbyggere er Oklahoma den 28. mest folkerike delstaten i USA. Delstaten ble opprettet i det som var Indianerterritoriet den 16. november 1907, og ble den 46. delstaten som ble med i unionen.

Med sine små fjellrekker, prærier og østlige skoger ligger mesteparten av Oklahoma i regionene Great Plains og Ozark Highlands. Sistnevnte er spesielt utsatt for tordenvær. Mange av dagens innbyggere har tyske, irske og innfødt amerikanske stamfedre. Det tales mer enn 25 indianerspråk i delstaten, et antall som overgår alle andre delstater.[2] I dag finnes det flere hovedkvarter for indianerstammer i denne delstaten enn i noen annen. Oklahoma ligger i et område der tre kulturelle regioner møtes, og delstaten har historisk vært tilholdssted for kvegfarmere, nybyggere i sør og et offisielt stadfestet indianerterritorium.

Religiøst er delstaten en del av «bibelbeltet», et område hvor den konservative evangeliske kristendommen dominerer. Delstaten er altså kjent for å være konservativ, men allikevel har det mer liberale demokratiske partiet flere registrerte velgere enn det konservative republikanske.

Delstaten er en stor produsent av naturgass, olje og mat. Andre viktige næringer er luftfart, energi, telekommunikasjon og bioteknologi. Oklahomas økonomi er i sterk vekst, og den er blant de ledende delstatene i USA når det gjelder vekst i bruttonasjonalproduktet.[3] I tillegg er veksten i BNP per innbygger tredje størst i landet. Oklahoma City og Tulsa er Oklahomas største økonomiske baser. Oklahoma kan kalles en urbanisert delstat, da hele 60 % av befolkningen bor i tettbygde strøk.

Kilde: Wikipedia

1943: Andre verdenskrig: De allierte bomber forgjeves tungtvannsfabrikken i Vemork.

Vemork 080208Vemork kraftstasjon om vinteren. Foto: Tor-Egil Farestveit, 2008 (Own work) CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

Tungtvannsaksjonen var en serie militære, allierte sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig som hadde som mål å stoppe produksjonen og utsendelsen av tungtvann ved Norsk Hydros fabrikk på Vemork ved Rjukan i Telemark. Produksjonen av tungtvann hadde stor betydning for tysk atomforskning og eventuell produksjon av atomvåpen. Tungtvannsaksjonen besto av Operasjon Grouse og Operasjon Freshman, Vemork-aksjonen (Operasjon Gunnerside) og Tinnsjøaksjonen. Tungtvannsaksjonen er kjent som en av de mest vellykkede sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig.

Produksjonsanlegget ved Vemork-stasjonen ble sprengt og ødelagt 27. februar 1943. Vemork-anlegget ble forgjeves bombet fra fly 16. november 1943 etter at tungtvannsproduksjonen igjen var kommet i gang. Produksjonen ble siden flyttet til Tyskland. Jernbanefergen DF «Hydro» ble senket på Tinnsjø 20. februar 1944 for å hindre utskiping av tungtvannholdig lut som ble produsert etter at fabrikken kom i gang igjen.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse