Annonse
Apple Lisa var en personlig datamaskin utviklet av Apple Computer på begynnelsen av 80-tallet.
Apple Lisa var en personlig datamaskin utviklet av Apple Computer på begynnelsen av 80-tallet.

1941 – Andre verdenskrig: britiske styrker angriper den italienske kolonien Eritrea.

I perioden etter åpningen av Suez-kanalen i 1869, da de europeiske stormaktene kjempet for territorium i Afrika og forsøkte å etablere stasjoner for sine skip, invaderte Italia Etiopia og okkuperte Eritrea. 1. januar 1890, ble Eritrea offisielt en koloni under Italia. I 1936 ble landet en provins av italiensk Øst-Afrika, sammen med Etiopia og Italiensk Somaliland. I 1941 hadde Eritrea rundt 760 000 innbyggere, inkludert 70 000 italienere.

I 1941 stod slaget ved Keren, de britiske styrkene beseiret de italienske, utviste italienerne og britene tok over administrasjonen av landet.

Britene fortsatte å administrere territoriet i henhold til et FN-mandat fram til 1951, da Eritrea ble forent med Etiopia i en løs føderasjon, som en følge av FNs resolusjon 390A (V), vedtatt i desember 1950. Ifølge FN-resolusjonen skulle Eritrea ha kontroll over egen innenrikspolitikk, sitt eget rettsapparat og administrative system, mens de føderale myndighetene (det vil si de etiopiske myndighetene) skulle ha kontroll over utenrikspolitikken, statsfinansene og forsvarspolitikken.

Kilde: Wikipedia

1966 – Indira Gandhi blir Indias statsminister

Indira Gandhi (født 19. november 1917, død 31. oktober 1984) var politiker og statsminister i India i periodene 1966–1977 og 1980–1984. Hun ble myrdet av sikh-nasjonalister, da hun hadde ødelagt sikhenes helligste tempel, Det gylne tempel i Amritsar.

Hun var datter av Indias første statsminister Jawaharlal Nehru, og mor til senere statsminister Rajiv Gandhi.

Under den annen verdenskrig ble hun fengslet i 13 måneder på grunn av anti-britisk agitasjon. I 1947 arbeidet hun sammen med Mahatma Gandhi, selv om de to ikke var i slektskap. I perioden 1964-66 arbeidet hun som minister for informasjon og kringkasting. Hennes egentlige navn var Indira Priyadarshini Gandhi.

Kilde: Wikipedia

1983 – Apple Computer Inc. annonserer Apple Lisa

Apple Lisa var en personlig datamaskin utviklet av Apple Computer på begynnelsen av 80-tallet. Lisa-prosjektet startet hos Apple i 1978 og utviklet seg til et prosjekt som skulle designe en kraftig personlig datamaskin med grafisk brukergrensesnitt beregnet på forretningsmarkedet.

Lisa ble introdusert i januar 1983 med en prislapp på USD 9995. Det var en av de første personlige datamaskinene som hadde mus og grafisk brukergrensesnitt. Den brukte en Motorola 68000-mikroprosessor på 5 MHz og hadde 512 kB eller 1 MB internhukommelse. Den ble levert med programvaren Lisa 7/7, som hadde undertittelen The Complete Office System. Tittelen 7/7 refererer til de syv programmene som var med i pakken: LisaWrite, LisaCalc, LisaDraw, LisaGraph, LisaProject, LisaList, og LisaTerminal.

Apple Lisa viste seg å bli en kommersiell feilsatsning fra Apples side, den største siden Apple III i 1980. Kundene steilte p.g.a. den høye prisen, og satset heller på rimeligere IBM PC-er, som da hadde begynt å dominere markedet for personlige datamaskiner. Spikeren i kista for Lisa kom da Apple lanserte Macintosh i 1984. Den hadde også mus og grafisk brukergensesnitt, men til en mye lavere pris. Det kom to oppgraderinger til Lisa; Lisa 2 og Macintosh XL som hadde samme ROM som Macintosh, men det endte med at produktlinjen ble faset ut i august 1986.

Kilde: Wikipedia

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Relevant innhold

Annonse