Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
13 mars 2019 05:55
Del på Facebook
Lemuel Francis Abbott [Public domain], via Wikimedia Commons
Lemuel Francis Abbott [Public domain], via Wikimedia Commons

1781: Den tyskfødte komponisten, teleskopmakeren og astronomen William Herschel oppdaget Uranus. Herschel sto i hagen sin i Bath i det sørvestlige England og studerte stjernehimmelen gjennom et hjemmelaget teleskop, og trodde først han så en komet. Noe senere kom han til at det måtte være en planet han hadde fått øye på. Han foreslo å gi den navn etter kong George III, men ideen falt i dårlig jord hos franskmennene, som ugjerne ville ta den engelske kongens navn i sin munn. Man falt derfor ned på navnet Uranus etter den greske himmelguden. Ved siden av sine astronomiske sysler skrev William Herschel musikk i ulike sjangere. Produksjonen hans omfatter blant annet 24 symfonier, hvorav flere er å få i moderne innspillinger.

1809: Kong Gustav IV Adolf av Sverige ble avsatt gjennom et statskupp. Han hadde arvet tronen som 13-åring i 1792, etter at hans far Gustav III var blitt drept i et attentat. Som konge hadde Gustav Adolf høye tanker om Sveriges militære styrke og historiske rolle som stormakt. Han markerte seg som en steil motstander av Napoleon, og måtte i 1809 avstå Finland til russerne etter nederlaget i finskekrigen. I adelige og militære kretser vokste misnøyen med den egenrådige kongen. Under en udramatisk aksjon ledet av general Carl Johan Adlercreutz ble han pågrepet og satt i husarrest på Gripsholm slott ved Mälaren. Senere samme år ble Gustav Adolf og familien hans landsforvist fra Sverige. Resten av sine dager flakket ekskongen omkring på kontinentet, ofte under dekknavnet oberst Gustavsson. Han døde lutfattig og alkoholisert på et vertshus i Sveits i 1837.

1948: Den første spilleomgangen i fotballtipping gikk av stabelen i Norge. Året før var det offentlige spillselskapet Norsk Tipping blitt opprettet for å motvirke illegal spillvirksomhet og skaffe inntekter til norsk idrett. Kupongen hadde 12 engelske kamper og en rekkepris på 25 øre. Ifølge Wikipedia ble en av kampene avlyst, så ingen stakk av med tolv rette i den første spilleomgangen. Premien for elleve rette var 4407 kroner. Den samlede omsetningen for spilleomgangen skal ha vært på kr 52.892,50. Første driftsår kom omsetningen opp i drøyt 18 millioner kroner. I oktober 1988 ble tippekupongen utvidet fra 12 til 13 kamper etter svensk modell, men nyordningen falt i dårlig jord hos norske tippere, og fra juli 1989 var 12-kamperskupongen tilbake.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse