Annonse
Det siste kjente bildet av Lenin.
Det siste kjente bildet av Lenin.

1917 – Vladimir Lenin returnerer til St. Petersburg fra eksil

Vladimir Iljitsj Uljanov, bedre kjent under sitt pseudonym Vladimir Lenin. Født 22. april 1870 i Simbirsk (Uljanovsk) i Russland, død 21. januar 1924 på godset Gorki ved Moskva.  Vladimir Lenin var en russisk (sovjetisk) politiker og marxistisk revolusjonær teoretiker. Han regnes som leninismens grunnlegger, og var leder av Russland, og fra 1922 Sovjetunionen, fra Oktoberrevolusjonen i 1917 til han døde i 1924.

Han var leder av Bolsjevikpartiet, og var formann for Folkekommissærenes råd i Den russiske sosialistiske føderative sovjetrepublikk fra 1917 til 1924, som sammen med tre andre sovjetrepublikker dannet grunnlaget for en sosialistisk union i 1922, som utviklet seg til en konstitusjon i 1924 som legitimerte den nye staten Sovjetunionen.

Etter å ha brukt en rekke pseudonymer, tok han i 1902 navnet «Lenin», som er avledet fra navnet på elven Lena i Sibir, hvor man under tsarregimet henrettet streikende arbeidere.

1945 – Slaget om Berlin begynner

Slaget ved Berlin begynner ved at sovjeterne starter offensiven med utgangspunkt i stillingene langs Oder-Neisse-linjen.

Slaget om Berlin var det siste store slaget på østfronten under andre verdenskrig. Det stod mellom tyske forsvarsstyrker med til dels utrente mannskaper, og Sovjetunionens overlegne styrker. Slaget hadde en del til felles med de tidligere omringningsslagene ved Stalingrad og Budapest. Det ble utkjempet over et stort område og med en nådeløs villskap, og tyskerne forsøkte å komme sine omringede styrker til unnsetning med en motoffensiv. Men slaget om Berlin ble mer kortvarig fordi sovjeternes overlegenhet var langt større. Tyskerne hadde lite tunge våpen, og mangel på bensin og flyvere gjorde at Luftwaffe var satt ut av spill. De hadde også en kritisk mangel på ammunisjon. En stor del av troppene bestod av aldrende Volkssturmmenn og ned til 14 år gamle Hitlerjugend.

1972 – Oppskytingen av Apollo 16

Apollo 16 var den tiende bemannede romferden i Apollo-programmet og den femte til å lande på månen. 

Mannskapet på Apollo 16 var: John Young, kommandør, Charlie Duke, pilot på månelandingsfartøyet, Ken Mattingly, pilot på kommandoseksjonen

Kilder: WIkipedia

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Relevant innhold

Annonse