Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 mai 2019 02:00
Del på Facebook
Frederik VIII av Danmark
Frederik VIII av Danmark

1912: Liket av en mystisk, velkledd herre ble funnet på et gatehjørne i forlystelseskvarteret Reeperbahn i Hamburg. I tråd med rutinene ble den døde brakt til deponiet for uidentifiserte lik på byens havnesykehus. Samme kveld var kong Frederik VIII av Danmark (far til kong Haakon av Norge) på gjennomreise i Hamburg. Utpå natten oppdaget en lakei at regenten var forsvunnet fra værelset sitt på hotell Hamburger Hof. Da man innså at den hjertesyke kongen hadde begitt seg ut i storbynatten på egen hånd, begynte en frenetisk leting etter rømlingen. Jakten endte på havnesykehuset, der det velantrukne mannsliket fra Reeperbahn ble identifisert som kongen av Danmark. Obduksjonen viste at han var død av hjerteslag. De skandaløse omstendighetene rundt kongens død lekket snart ut i offentligheten. Dagen etter skrev en dansk avis: «Bekreftes de første Efterretninger, er Døden indtraadt under Omstændigheter, saa fjerne som overhovedet mulig fra kongedømmets Idé og ydre Form.»

1931: Fem mennesker mistet livet da svenske soldater åpnet ild mot demonstranter i Ådalen i Sverige. Bakgrunnen for hendelsen var en arbeidskonflikt i treforedlingsindustrien. Under en streik ved Graningeverkens fabrikker i Ådalen hadde ledelsen leid inn streikebrytere til å laste papirmasse om bord i båter. Dette utløste raseri hos de streikende arbeiderne, som svarte med å samle seg til en protestmarsj mot konsernledelsen. En militæravdeling ble mobilisert for å møte demonstrantene, og en feilaktig melding om at noen i mengden var bevæpnet skal ha vært årsaken til at soldatene åpnet ild. Skuddene i Ådalen førte til økt spenning mellom borgerlige og sosialistiske krefter i Sverige. Hendelsene har paralleller til Menstadslaget i Norge i juni samme år.

1939: Fem år gamle Lina Medina ble historiens yngste dokumenterte mor da hun fødte en sønn ved keisersnitt. Gutten veide 2,7 kg og fikk navnet Gerardo etter legen som forløste ham. Den peruanske jenta ble først innlagt på sykehus på grunn av en hurtig voksende mage som legene trodde måtte skyldes en stor svulst. Ved nærmere undersøkelser viste det seg at jenta var gravid i åttende måned. Det antas at Lina hadde sin første menstruasjon da hun var åtte måneder gammel, og regelmessig menstruasjon fra hun var to år. Hun hadde fullt utviklede bryster i fireårsalderen. Lina Medina avslørte aldri omstendighetene rundt besvangringen. Hennes far ble først mistenkt og arrestert for seksuelt misbruk av datteren, men senere løslatt på grunn av manglende beviser.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse