Foto: Kriki / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

1716: Et av de mest sagnomsuste sjøslagene i norsk militærhistorie sto i Dynekilen i Bohuslän, ca. 7 km nord for Strömstad. En dansk-norsk flåtestyrke under ledelse av Tordenskiold ødela en transportflåte på vei til Halden med forsyninger til Karl XIIs svenske invasjonshær. Ifølge Store norske leksikon nedkjempet nordmennene med sine sju fartøyer hele 29 svenske transport- og eskorteskip i løpet av slaget, som skal ha pågått i fem timer. Tordenskiold ledet den norske eskadren fra flaggskipet «Hjelperen». 19 nordmenn og et ukjent antall svensker falt i slaget. For den svenske overkommandoen var likevel det mest ødeleggende at beleiringshærens beholdning av krutt og artillerikanoner gikk tapt. Slaget i Dynekilen var medvirkende til at Karl XII besluttet å avbryte felttoget i Norge.

1950: Tidenes første skandinaviske selskapsreise – også kalt pakketur – krysset grensen til Spania. De reisende var fordelt på to busser, innleid av den danske presten Eilif Krogager, som også fungerte som selskapets reiseleder. Den foretaksomme presten hadde merket seg at danskene lengtet ut i Europa etter fem år med okkupasjon. I 1951 grunnla Krogager reiseselskapet Nordisk Bustrafik, som senere ble omdannet til Tjæreborg Reiser. Krogager selv fikk tilnavnet «Tjæreborgpresten». De første årene gikk alle Krogagers reiser til Spania og Middelhavskysten. Tjæreborg dominerte også det norske reisemarkedet gjennom 1950-årene, og den første helnorske pakketuren med charterfly ble ifølge Wikipedia arrangert av Erik Myhres Reisebyrå i 1959. Turen gikk til Mallorca.

1990: Den mest sjansefattige VM-finalen i fotballens historie gikk av stabelen på Stadio Olimpico i Roma. Det var Vest-Tyskland og Argentina som sto for den lite minneverdige oppvisningen. Argentina, som hadde satset på en defensiv taktikk i håp om å holde nullen fram til straffesparkkonkurranse, fyrte bare av ett skudd på mål i løpet av kampen. Lagets kaptein Diego Maradona var ikke i nærheten av å vise gammel storhet. Etter 65 minutter skrev hans lagkamerat Pedro Monzón historie ved å bli den første spilleren til å pådra seg rødt kort i en VM-finale. Da det gjensto tre minutter av ordinær tid ble også Gustavo Dezotti utvist, og Argentina måtte avslutte med ni mann. Andreas Brehmes straffemål for Vest-Tyskland i det 85. minutt ble kampens eneste scoring. BBC har omtalt finalen i Roma som «den verste i VM-historien».

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format, tilknyttede artikler og med kinoprogrammet i Kristiansund i tillegg.

Relevant innhold

Annonse