Foto: Wikimedia Commons

1877: Den første Wimbledon-turneringen begynte på banene til All England Lawn Tennis and Croquet Club i Wimbledon i London. Formålet med turneringen var å samle inn penger til en hestetrukket trommel til bruk på klubbens krokettbaner. 22 spillere deltok i den rene herreturneringen, og 27-årige Spencer Gore ble tidenes første Wimbledon-vinner etter å ha slått William Marshall i finalen. 200 tilskuere så kampen. Sju år senere ble programmet utvidet med singleturnering for kvinner og doubleturnering for herrer. «The Championships» (som er turneringens egentlige navn) i Wimbledon regnes i dag som verdens mest prestisjetunge tennisturnering. Den er også den eneste av de fire årlige Grand Slam-turneringene som spilles på gress.

1946: Rockelegenden Bon Scott ble født i den skotske byen Forfar. Familien emigrerte til Australia da han var seks år gammel. Scott begynte sin musikerkarriere som trommeslager i bandet The Spektors i 1966. I 1974 ble han hyrt inn som vokalist i AC/DC, til tross for de nesten ti år yngre Young-brødrenes frykt for at Scott var «for gammel til å rocke». Bekymringen viste seg å være grunnløs. Bon Scott medvirket på fem studioalbum som alle er blitt hyllet som klassikere, før han døde av alkoholforgiftning i februar 1980. Senere samme år slapp AC/DC albumet «Back in Black» med Brian Johnson som vokalist. Platen ble en enorm kommersiell suksess, og et av tidenes mestselgende album. Mange svorne AC/DC-fans mener likevel at Bon Scotts død markerte slutten på bandets storhetstid.

1962: Suppeprodusenten Campbell ble sikret en plass i kunsthistorien da popkunstneren Andy Warhols utstilling av suppeboksportretter åpnet i Los Angeles. De 32 silketrykkene viste hele Campbells daværende smakssortiment. Bildene var hengt på én lang rekke i galleriet, noe som forsterket assosiasjonene til supermarkedenes hyller. Warhol selv var ikke til stede under åpningen. Utstillingen vakte relativt beskjeden oppsikt i samtiden, men portrettene av suppeboksene er blitt stående som de mest ikoniske av Warhols variasjoner over masseproduserte varer. Warhol skal ha fått ideen til bildeserien av gallerieieren Muriel Latow, som foreslo at han skulle avbilde «noe helt dagligdags som alle kan gjenkjenne – som en Campells suppeboks». Warhol tente straks på ideen, og gikk ut og kjøpte en hel kasse med suppebokser.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format, tilknyttede artikler og med kinoprogrammet i Kristiansund i tillegg.

Relevant innhold

Annonse