Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
19 juli 2019 02:00
Del på Facebook
Foto: Jules Beau [Public domain], via Wikimedia Commons
Foto: Jules Beau [Public domain], via Wikimedia Commons

1903: Landeveissyklisten Maurice Garin ble tidenes første vinner av Tour de France. Rittet hadde seks etapper og strakte seg over 2428 kilometer. Garin krysset mållinjen 2 timer, 49 minutter og 45 sekunder foran andremann, en vinnermargin som fremdeles er den største i løpets historie. Maurice Garins senere skjebne er et vitnesbyrd om at juks og fanteri ikke er nytt i sykkelsporten. I 1904 ble han først utropt til vinner, men kort etter disket sammen med åtte andre ryttere for å ha hengt seg på et tog under deler av løpet. Ettersom alle de fire øverste på resultatlisten var blant de diskvalifiserte, ble femtemannen Henri Cornet tilkjent seieren. 19 år gamle Cornet er den yngste sammenlagtvinneren av Tour de France gjennom alle tider.

1954: Plateselskapet Sun Records ga ut Elvis Presleys debutsingel «That’s All Right». Sangen var spilt inn i Sun Studio i Memphis fjorten dager tidligere med Scotty Moore på gitar og Bill Black på bass. Den var opprinnelig skrevet av bluessangeren Arthur «Big Boy» Crudup i 1946. B-siden på singelen var en coverversjon av Bill Monroes «Blue Moon of Kentucky», også den fra 1946. Elvis’ første plate nådde ikke opp på de nasjonale platebarometrene, men ble en lokal hit i Memphis. Wikipedia oppgir at singelen solgte i omkring 20.000 eksemplarer. Elvis spilte inn totalt 24 sanger i Sun Studio fra 1953 til 1955. 22 av dem er bevart for ettertiden. Hans aller første plateinnspilling var en selvbekostet prøveplate med sangene «My Happiness» og «That’s When Your Heartaches Begin».

1985: 268 mennesker mistet livet da et damanlegg brøt sammen utenfor landsbyen Stava i Trento-provinsen i Nord-Italia. Anlegget besto av to dammer med avrenningsvann fra gruvedrift i området. Da en av demningene brast, styrtet 180.000 kubikkmeter vann, mudder og sand ned gjennom dalen og knuste landsbyen nedenfor. Undersøkelser viste at manglende vedlikehold av demningene hadde vært årsak til ulykken. Hendelsen i Val di Stava var den siste av fire store damkatastrofer som rammet Italia i det 20. århundre. 1. desember 1923 gikk 356 menneskeliv tapt da Gleno-dammen i Bergamo-provinsen revnet, bare få måneder etter at den var ferdigstilt. Årsaken var konstruksjonsfeil. 13. august 1935 omkom 111 mennesker da Sella Zerbino-dammen i Alessandria-provinsen sprakk etter en lang regnperiode. Verst gikk det 9. oktober 1963, da et jordras løsnet over Vajont-demningen nord for Venezia. Demningen holdt, men raset utløste en 250 meter høy tsunami som utslettet fem landsbyer. Nærmere 2000 mennesker mistet livet i katastrofen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse